Koll på vågen - för 4- åringar

NYHETER

Bmi-tester blir obligatoriska

-En galopperande epidemi av fetma ner i åldrarna.

Så beskriver läkaren Lennart Bråbäck situationen i Västernorrland.

Nu ska landstinget bmi-testa alla 4-åringar - Evelina är en av dem.

Foto: DAGS FÖR FÖRSTA BMI-TESTET I sommar fyller Evelina fyra år. Då ska hon bmi-testas. Hon är mycket ute och rör på sig, säger mamma Annika Åslund som hoppas att testerna leder till konstruktiva råd.

Övervikt är ett större problem i Västernorrland än i andra län - ett av tre mellanstadiebarn lider av övervikt jämfört med vart fjärde barn i andra delar av landet.

Alla barn som kommer på fyraårsundersökning viktregistreras nu för "Body mass index", bmi.

"Bra få information"

- Det känns lite kluvet med registrering av fyraåringar, det händer så mycket med kroppen i den åldern. Samtidigt kan det vara bra att få information om anlag och möjlighet att göra något åt dem, säger Annika Åslund, mamma till Evelina som ska bmi-testas lagom till sin födelsedag i sommar.

Enligt Lennart Bråbäck, barnhälsovårdsläkare vid Landstinget Västernorrland, hade bmi-testet inte kunnat genomföras för tio år sedan. Då trodde man att knubbiga barn skulle "springa av sig".

- Människan är gjord för att röra på sig, men det är inte så i dag. Vi har blivit beroende av bilen, åker till köpcentrum och får underhållning via tv och dator.

"Följa utvecklingen"

Vid bmi-mätningen ska mat och motion tas upp med föräldrarna och barnets viktutveckling ska följas upp i årskurs 4 och 8 i skolan.

- Vi måste vara försiktiga och föra en dialog med familjerna om hur de själva vill förändra sina mönster. Vi gör inte detta för att skanna av feta barn utan för att följa utvecklingen i befolkningen, och få upp ögonen på politiker som kan vända utvecklingen och få ner fetmans följdsjukdomar.

Evelina i Njurunda har, enligt bvc, alltid legat något över kurvan för sin ålder, men det är inget som mamma Annika och pappa Torsten oroar sig över.

- Vi äter varierad kost på regelbundna tider. Både jag och min man är lite överviktiga så anlagen finns, därför tänker vi på att röra oss.

Britt Peruzzi