Kritiken mot Persson växer

Foto: Statsminister Göran Persson får kritik både av stödpartierna och oppositionen efter sina uttalanden om UD:s agerande.
NYHETER

Stockholm

Göran Persson lägger skulder för regeringens sena agerande vid katastrofen i Sydasien på enskilda UD-tjänstemän.

Nu får han hård kritik - från höger och vänster.

– Det skulle vara helt orimligt att först tillsätta en kommission och redan säga att man har svaren, säger vänsterledaren Lars Ohly till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Direkt efter Göran Persson uttalande på onsdagen kom kritiken från den borgerliga oppositionen som anklagade statsministern för att vara en dålig chef som skyller på underlydande. Nu stämmer samarbetspartierna in:

– Det är lite konstigt att statsministern går ut så här tidigt, innan granskningen kommit i gång och på den detaljnivån. Det är den typen av frågor som konstitutionsutskottet och kommissionen ska granska, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till Ekot.

Informerades på annandagen

Enligt vad TT erfar från UD var kabinettssekreterare Hans Dahlgren, utrikesminister Laila Freivalds närmaste man, redan på annandagens eftermiddag medveten om att svenskar skadats och sannolikt dödats av flodvågen i Thailand.

Statsminister Göran Persson skyllde på onsdagen regeringens långsamma beslutsprocess på att han och utrikesminister Laila Freivalds inte fick kunskap om de fax som skickades från ambassaden i Thailand till UD på söndagen.

Men i det första faxet som kom strax efter åtta på morgonen till UD står inget om dödade svenskar men däremot att Phuket drabbats hårt samt att det finns uppgifter om skadade och dödade liksom att de hårdast drabbade områdena är de populäraste turistorterna.

I det andra faxet som kom vid 14.30 står det att svenskar finns bland de dödade och skadade.

– Faxens betydelse har kraftigt överdrivits, säger en person på UD som TT talat med.

Redan i den första korta texten från TT klockan 05.42 framgick det att många turister saknades i Phuket och under dagen steg den totala dödssiffran. På eftermiddagen lämnade också ambassadpersonal och svenskar på plats uppgifter till medierna om att åtminstone en svensk dödats i katastrofen.

"Orimligt att skylla ifrån sig"

Enligt uppgift till TT fastnade sannolikt faxen på UD:s konsulära avdelning på annandagen. Men innehållet spreds vidare.

UD:s presschef Nina Ersman säger till Aftonbladet att Hans Dahlgren informerades redan vid sjutiden på annandagens morgon.

Han får reda på att vi trodde att det var väldigt allvarligt och att det var otroligt många svenskar i området.

– Det är orimligt av Göran Persson att skylla ifrån sig, säger fp-ledaren Lars Leijonborg.

Vid en pressträff på torsdagen lade han fram dokument för att visa att statsministern inte ens själv levt upp till det han åtagit sig. Folkpartistiske riksdagsledamoten CarlB Hamilton har ställt samman utredningar, regeringsförslag, riksdagsbeslut och motioner om krisberedskap från 1995 och framåt.

Riksdagen sade i mars 2002 på regeringens förslag nej till att inrätta ett särskilt kriskommando i regeringskansliet, vilket bland annat folkpartiet förespråkade. I stället beslutades att regeringskansliets förmåga att hantera extrema fredstida situationer skulle förbättras, och att utbildnings- och övningsverksamhet skulle utökas väsentligt. Det slogs fast att Perssons statsrådsberedning har en central roll i en allvarlig situation.

Fp-analys sågas

Regeringen åtog sig att förbättra krishanteringsförmågan och därför sade riksdagen ja. Men detta har inte skett, säger Leijonborg.

– Den lever inte ens upp till det den åtagit sig, att öva mera och att informationen skulle bli mer professionell.

Leijonborg sammanfattar att ”det är många förslag, många utredningar, men ganska lite har förändrats i praktiken”.

Leijonborg berättade också att den borgerliga alliansen planerar att lägga fram ett eget förslag vid Folk och försvars konferens som inleds i Sälen i helgen.

Socialdemokraten Tone Tingsgård, vice ordförande i försvarsutskottet, reagerade mot att folkpartiet redan är klart med en analys av vad som skett, innan granskningskommissionen har börjat arbeta.

– Det är lite besserwisseraktigt, säger hon.

Fler artiklar:

TT , aftonbladet.se