USA-soldat fick 10 års fängelse för övergrepp i Irak

NYHETER

Charles Graner fälld för misshandel av fångar i Abu Ghurayb

1 av 2 | Foto: En krigsrätt slog fast att Charles Graner gjort sig skyldig till misshandel, vanvård av fångar, tjänstefel och anstiftan till övergrepp i Abu Ghraib-fängelset i Bagdad.

Fort Hood

tio års fängelse och ”vanärande avsked” blev straffet för förre korpralen Charles Graner för övergreppen på irakiska fångar i Abu Ghuraybfängelset i Irak.

Graner lade skulden för övergreppen på sina överordnade.

Straffet är fem år lägre än maximistraffet.

Domen kom dagen efter det att en krigsrätt i Fort Hood i Texas slagit fast att Graner var skyldig till misshandel, vanvård av fångar, tjänstefel och anstiftan till övergrepp i Bagdadfängelset.

På lördagen framträdde Graner själv för första gången i den veckolånga rättegången. I militärdomstolar kan vittnen framträda efter domslutet men innan straffet fastställts. Båda sidor kan argumentera för ett visst straff innan juryn håller sina slutliga förhandlingar.

Graner nämnde enligt Reuters flera högt uppsatta personer, som han hade klagat till angående förhållanden eller behandling som påtvingades fångarna. Han sade bland annat att fångar sattes i isoleringscell där de fick lite sömn och mat.

– Vi hade en fånge i en isoleringscell... vi terroriserade honom, sade Graner med hänsyftning på sömn- och matberövningen.

När han talade med överordnade om saken blev han tillsagd att lyda order och fortsätta behandlingen, sade Graner.

Flickvännen inför riksrätt

Han och flickvännen Lynndie England, som också väntar på krigsrätt, blev våren 2004 symboler för vad som hände i Abu Ghurayb. England ställde till exempel upp på bild med en fånge i koppel. På en annan bild pekade hon flinande på en fånges penis.

– Min son är inget monster. Han är snäll, skulle inte göra någon något, sade modern Irma Graner direkt till jurymedlemmarna i krigsrätten.

– I mitt hjärta förblir han min hjälte.

Modern tillade att han är en god far som älskas av sin barn.

Irma Graner och hennes man Charles vädjade om en milt straff för sin son.

Charles Graner kom till Irak från militärens reserv. Han var tidigare fångvaktare i sju år i USA.

Många vittnen framträdde i målet mot Graner. Ett av dem var en tidigare fånge som tvingades delta i kollektiv onani. Han var också en av dem som fotograferades i en mänsklig pyramid i fängelset.

Mängder av bildbevis

Sådana övergrepp förekom inte ens under Saddam Husseins regim, hävdade fången.

– Jag trodde först att detta inte kunde hända. Sedan ville jag ta mitt liv när ingen var där och kunde stoppa det, berättade han.

– De torterade oss som om det vore ett skådespel för dem.

Till bevisningen hörde en stor mängder foton och filmer från övergreppen: Bilderna visar nakna fångar, kopplade fångar, fångar i pyramider, hånade fångar.

Bushregeringen lägger, liksom USA:s militärledning, skulden för fångskandalen helt på enskilda soldater, varav fyra tidigare dömts. Det ingår inte i landets politik att misshandla fångar, säger USA:s ledning.

TT-AFP