Svenska folket slår insamlingsrekord

NYHETER

Röda korset har nu i samarbete med Aftonbladet och TV4 samlat in 224 miljoner

Insamlingarna slår alla rekord.

Nu tvingas organisationen ”Läkare utan gränser” att tacka nej till ytterligare bidrag.

Men Aftonbladets kampanj tillsammans med Röda korset och TV4 fortsätter – med en stor artistgala.

Svenska Röda korsets samarbete med Aftonbladet och TV4 har gått in på den andra av två veckor. Och hittills är kampanjen för flodvågornas offer en succé utan motstycke.

Normalt samlar Röda korset in omkring 244 miljoner på ett år. På en dryg vecka var man på fredagskvällen uppe i 224 175 000 kronor.

Manifestation i Kungsträdgården

SVT rapporterar att Radiohjälpen nu fått in 208 miljoner kronor och tillsammans har svenskarna nu skänkt mer än de 500 miljoner regeringen avsatt.

Insamlingarna har gått så bra att bland annat Läkare utan gränser nu tvingas sätta stopp.

– Vi har tillräckligt med pengar nu för att täcka den första akuta fasen. Och vi har ganska mycket personal på plats, säger Frida Lagerholm på Läkare utan gränser.

– Vi vet inte hur det blir i framtiden och det kan vara så att vi behöver mer pengar senare.

Organisationen arbetar bara med direkta akutinsatser och finns nu på plats i den hårt drabbade Ache-provinsen i Indonesien. Alla pengar som kommit in till just flodvågskatastrofen måste gå till just detta arbete – och nu har man så att det räcker.

”Hoppas det håller i sig”

– Det har skänkts otroligt mycket pengar och det behövs. Nu hoppas vi att det här håller i sig och att människor fortsätter att ge till andra katastrofer i världen. För det finns ett otroligt engagemang just nu, säger Frida Lagerholm.

För Röda korset fortsätter arbetet efter de akuta katastrofåtgärderna. Och man måste tidigt börja avsätta pengar för återuppbyggnaden.

På lördagen fortsätter insamlingen med en stor manifestation, där några av landets största artister samlas för att hjälpa offren för jordbävningskatastrofen. Skådespelaren Hans Alfredson och artisten och musikern Tina Ahlin har tagit initiativ till manifestationen och TV4 direktsänder mellan 17.00 och 19.00 från Kungsträdgården i Stockholm.

Här är artisterna:

Bo Kaspers Orkester, Povel Ramel, Louise Hoffsten, Mats och Morgan Band, Christian Waltz, Esbjörn Svensson Trio, Marit Bergman, Monica och Carl-Axel Dominique, Tomas Di Leva, Lill Lindfors, Pernilla August, Shirley Clamp, Lidingö Gospel, Uno Svenningson, Gunilla Von Bahr, Monica Nielsen, Börje Ahlstedt, Lisa Nilsson, Peter Dalle och The Ark.

Röda korsets insamling

Mattias Lundell