EU-parlamentet firade för 3 miljoner

NYHETER

Anledning: En betydelselös rapport har släppts

Här firar EU-parlamentet en ny rapport.

Kostnad: 3,1 miljoner kronor.

Du betalar.

Foto: SKUMPAN FLÖDADE EU-parlamentet festade om med EU-kommissionens ordförande Baroso, till höger, när den nya rapporten presenterades. Skattebetalarna får stå för notan på 3,1 miljoner kronor.

Parlamentet sa ja till Corbett och Méndez de Vigo-rapporten - ett betänkande som i korthet går ut på att den nya EU-grundlagen är en bra kompromiss som medlemsländerna bör säga ja till.

Beslutet har ingen formell betydelse. Det är medlemsländerna själva som ska bestämma om de säger ja eller nej till den nya konstitutionen.

Ändå uppmärksammades omröstningen med ballonger, fanfarer och champagne.

Pr-kontot betalar

Omkring 100 journalister bjöds in till evenemanget. Ett antal "stora tänkare" bjöds också in till ett tv-sänt rundabordssamtal med anledning av beslutet.

Slutnota: 340000 euro - eller drygt 3,1 miljoner kronor.

Allt bekostat av parlamentets eget pr-konto - skattemedel.

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (m) säger:

-Helt sinnesjukt.

EU-parlamentarikern Cecilia Malmström (fp) håller inte med honom. Hon tycker inte att det handlar om ett firande eller en ja-kampanj, utan om ett startskott för en informationskampanj inför de folkomröstningar som ska hållas.

"Rimligt" att fira

- Jag tycker att det kan diskuteras om man skulle ha haft de här ballongerna eller champagnen. Men jag tycker det är rimligt att man markerar en startpunkt på detta.

Initiativbetänkandet godtogs av parlamentet med röstsiffrorna 500 för, 137 emot och 40 nedlagda röster.

Fp, m, c, kd och s (utom Anna Hedh) röstade ja. Junilistan, miljöpartiet och vänsterpartiet och Anna Hedh (s) röstade nej.

Detta är vad man firade

Irene Beertema