Ytterligare åtta fångar kan ha dödats

NYHETER

Av medicinska myndigheter klassade som mord

Washington

Den amerikanska militären har startat mordutredningar kring ytterligare åtta fångar som hållits av USA-styrkor i Irak och Afghanistan, meddelade försvarshögkvarteret Pentagon på fredagen.

Den 4 maj sade USA:s armé att amerikaner låg bakom två irakiska fångars död.

I fredagens besked sade en högt uppsatt militär företrädare, som inte ville bli namngiven, till journalister att ytterligare åtta dödsfall bland fångar "har av medicinska myndigheter klassats som mord". Rubriceringen innebär att fångarna troligen har utsatts för övergrepp antingen före eller under de förhör som kan ha lett till deras död, sade sagesmannen.

Samtidigt kom besked från USA:s justitiedepartement att den första brottsundersökningen mot en civilanställd som misstänks för övergrepp mot fångar inletts. Fallet bekräftades på fredagskvällen av departementets talesman Mark Corallo.

Den stora roll som civila amerikanska företag har fått i Irakkriget har kritiserats kraftigt, bland annat av tongivande demokrater som Hillary Clinton och Ted Kennedy.

Kritikerna menar att USA använder sig av legosoldater för att utföra tvivelaktiga uppgifter som förbjuds i de regler som gäller soldater.

TT-Reuters