Hotet mot Ljungby

NYHETER

”Det blir kris om vattnet når så mycket högre”

Foto: Kamp mot klockan. I det översvämmade Småland fortsätter kampen mot vattenmassorna. Vid Åby kraftstation kämpade räddningstjänsten med att säkra en bro som höll på att lossna i det framforsande vattnet.

LAGAN

Nu pågår kampen mot klockan i det översvämmade Småland.

Vattenmassorna har dragit söderut med full kraft och nu hotas flera kraftstationer och hus.

– Det kommer att bli värre, säger Göran Lundberg, administrativ chef i Ljungby kommun.

Full aktivitet rådde i natt i de små samhällena kring småländska Ljungby. Räddningstjänst, polis, helikopter och nyfikna nattflanörer bevakade de kraftigt stigande vattenmassorna.

Vid Åby kraftstation strax utanför orten Lagan kämpade räddningstjänsten med att säkra en bro som höll på att lossna i det framforsande vattnet.

– Den stora risken är om broar och träd rycks med och fastnar så att vattnet täpps till, säger Erland Petersson, en av räddningsarbetarna på platsen.

Kan bli kris

Flera andra kraftstationer i området är utsatta för hårda påfrestningar. Den i Ljungby hade i går kväll vatten en knapp meter nedanför fönstren.

– Det blir kris om vattnet når så mycket högre. Fönstren måste tätas, annars blir det vatten i elsystemet och det är livsfarligt, säger Göran Lundberg, som sent i går kväll ledde ett av flera krismöten.

Tidigt i morse ryckte 75 hemvärnsmän ut för att bygga nya fördämningar.

Kulmen är nådd

Från Värnamo, som tidigare varit värst drabbat av översvämningarna, rapporteras att kulmen är nådd och att vattnet mycket sakta börjat dra sig tillbaka.

Nu når vattenmassorna i stället Ljungbytrakten några mil söderut med full kraft. Sjöarnas nivåer ökar snabbt och floderna sväller långt ut på åkrarna. Sjön Vidöstern beräknas stiga en halvmeter till helgen.

– Vattnet stiger snabbt, det är fruktansvärt mycket. Att vi kommer att få problem framöver är helt klart, säger Göran Lundberg.

Tobias Brandel