Säkerhetskaos i Gaza - kris i den palestinska ledningen

NYHETER

Gaza

Den palestinska regeringen satt på lördagseftermiddagen i ett snabbinkallat möte för att dryfta den säkerhetskris och det sönderfall inom palestinska organ som efter en serie kidnappningar i Gazaremsan blir alltmer uppenbara.

Premiärministern Ahmad Quray uppgavs på lördagen ha lämnat in sin avskedsansökan till Yasser Arafat, men den palestinske presidenten vägrade att godta den.

Efter flera kidnappningar i fredags har undantagstillstånd införts i Gazaremsan av det palestinska säkerhetsråd som Arafat leder. Bevakningen av offentliga byggnader liksom av nyhetsbyrån Wafa förstärktes och permissioner för säkerhetspersonal har dragits in.

Bland andra kidnappades fyra franska hjälparbetare av beväpnade palestinier som ville sätta press på Arafat att genomföra reformer. Hjälparbetarna, två män och två kvinnor, hölls fångna i flera timmar i Röda halvmånens lokaler i staden Khan Younis innan de släpptes.

Samma dag hade en palestinsk väpnad grupp rövat bort och frigivit polischefen Ghazi al-Jabali Gaza.

Dessutom har en palestinsk förbindelseofficer med den israeliska armén gripits och hålls fängslad i ett hus i Khan Yunis av underlydande som han försökt avskeda.

Avgår

Två säkerhetschefer ansökte i fredags om avsked till följd av kidnappningarna. Både chefen för Arafats säkerhetspolis i Gaza och chefen för underrättelsetjänsten, Amin al-Hindi, bestämde sig för att avgå "på grund av kaostillståndet och bristen på agerande hos det Palestinska självstyret beträffande reformer".

I praktiken existerar ingen palestinsk statsmakt i de isolerade rutor som de palestinska områdena består av sedan Israel återockuperade dem 2002. I byar och städer måste folk klara sig själva. På många håll stiger ilskan över att Palestinska myndigheten tillskriver sig en förmåga att agera som den inte längre har.

Både kidnappningarna och aktionen mot förbindelseofficeren i Gazaremsan vittnar om att Arafats maktapparat har allt mindre kontroll över de militanta organisationerna.

Pressad

Arafat lever själv i praktiken som fånge i Ramallah på Västbanken, bevakad av israeliska soldater sedan ett par år.

Han har kritiserats - både i omvärlden och bland palestinier - för sina åtta säkerhetsorganisationer. På lördagen godkände han till sist, i linje med krav från egyptiskt håll, en länge bebådad reform av Palestinska myndighetens säkerhetstjänst. Dess åtta olika organisationer blir tre, meddelade hans medarbetare Nabil Abu Rudeina.

- Nu omedelbart omvandlas säkerhetstjänsten till tre grenar: polis, säkerhet och underrättelseväsen, sade han.

Säkerhetsorganisationens chef blir Arafats släkting Musa Arafat. Polisen kommer att ledas av generalen Said al-Ajiz. Underrättelseväsendet kommer som förr att ledas av Amin al-Hindi; han rapporterades på lördagen ha ändrat sig och tagit tillbaka sin avskedansökan.

TT-AFP