Nytt skydd mot pisksnärtskador

NYHETER

Kan installeras i äldre bilar

Snart finns ett whiplashskydd som du kan montera in i din bil - även om den har några år på nacken.

Folksam och Autoliv har gemensamt tagit fram det nya skyddet, som kommer att kosta runt tusenlappen.

Varje år drabbas drygt 4000 svenskar av pisksnärtskador, när de blir påkörda bakifrån. Många får stora besvär under lång tid och 2000 invalidiseras i någon grad. Detta kostar den enskilde och försäkringsbolagen miljarder varje år.

Nu har Folksam och Autoliv gemensamt tagit fram ett skydd som kan monteras även i äldre bilar.

Enligt Folksams forskningschef Anders Kullgren kan skadorna halveras med det nya skyddet.

– Volvos nya bilar har ett skydd som fungerar enligt samma princip, där har skadorna minskat med 40–50 procent, säger han.

Monteras på golvet

Under 2001 genomfördes tester med det nya skyddet.

8 000

bilar utrustades med whiplashskyddet, och bilarna utrustades också med krockpulsmätare, som mäter kraften i krockögonblicket. Testbilarna utsattes under försöksperioden för 58 påkörningar bakifrån, och detta jämfördes med bilar som inte utrustats med skyddet.

Det nya skyddet monteras in mellan förarstolens främre infästning och stolens golv. Vid krocken reagerar stolen som en kapsyl som dras upp – stolen tippas maximalt 20 grader bakåt, och fångar upp överkroppen på ett mjukare sätt. Därmed blir inte pisksnärten lika kraftig.

I var tredje fabriksnya bil finns whiplashskydd inmonterat. Men för äldre bilar har det hittills inte funnits något skydd.

Om ett år räknar Anders Kullgren med att skyddet ska finnas tillgängligt i handeln, och en tusenlapp kostar skydd och montering, uppskattar han.

Karin Klarström