En halv miljon i akut nöd

NYHETER

Desperat situation i Indonesien efter katastrofen

Foto: FÖre och efter katastrofen Tsunamin utraderade hela städer i Indonesien, som är värst drabbat.

Omkring en halv miljon människor i Indonesien har blivit hemlösa och är i desperat behov av hjälp.

Men vägar och järnvägar är bortspolade och edet dröjer innan hjälpen når fram.

Nu finns risk att den redan ohyggliga situationen i de drabbade områdena förvärras ytterligare.

Regeringsföreträdare sade att dödssiffrorna från söndagens katastrof är närmare 80000, men hälsovårdsministern uppgav att den troligen kommer att stiga till 100000.

Regeringen sade att den har gett upp försöken att ange en total dödssiffra, nu när antalet redan är så stort.

BBC:s reporter Andrew Harding i Acehs provinshuvudstad Banda Aceh säger att en logistisk mardröm väntar hjälpoperationen som nu förbereds.

Han berättar att utländska läkare har anlänt till det största sjukhuset i staden, men det är en skriande brist på livsnödvändiga utrustning.

Smittor sprids

Infektioner sprider sig bland de skadade. Samtidigt finns otillräckligt med mat och rent vatten samt bränsle för att klara transporterna. Stadens bensinlager skadades svårt i katastrofen.

Ett annat problem är att regeringskontor, kliniker och militärbaser har förstörts och människor som normalt arbetar där har dött.

I Banda Aceh ligger lik fortfarande på gatan. En invånare säger till BBC: Först när vi såg kropparna från döda, bar vi bort dem. Men efter fjärde dagen gör vi inte det längre.

FN-företrädaren och nödhjälpssamordnare, Margareta Wahlström, säger att hjälporganisationerna levererar mobila kontor till katastrofområdena så att hjälparbetarna ska kunna bli totalt självförsörjande.

Ett basläger för de internationella hjälparbetarna väntades stå klart på fredagen, enligt FN.

Hela städer utraderade

Stora områden på Sumatras sydvästkust, ön där Aceh ligger, liksom en rad små öar i närheten, var fullständigt avskurna.

En hjälparbetare från Läkare utan gränser, som flugit över tio till femton städer sade att ”förödelse” inte är ett tillräckligt starkt ord.

– I stort sett alla städer längs kustlinjen är totalt utraderade, där finns ingenting. På några ställen har även husgrunderna spolats bort, sade Sabine Rens till BBC.

Ett indonesiskt fartyg med marinsoldater och läkarteam har ankrat utanför staden Meulaboh, som drabbats hårt av katastrofen.

Fartygsbesättningen uppgav att de bara sett 200 personer som kom dem till mötes, detta trots att staden hade en befolkning på mellan 40000 och 90000 invånare före jordbävningen.

TT