"En visste inte var han bodde"

NYHETER

Volontären Linda skjutsar drabbade hem från Arlanda

Thailand-svenskarna skjutsades hem från Arlanda av volontärer.

-En man var så chockad att han inte visste var han bodde. En tolvårig pojke hade förlorat både föräldrar och syskon.

-Och en familj hade fått hela lägenheten länsad, säger volontären Linda Lundberg, 25.

Foto: SJÄLV FÖRÄLDRALÖS Linda Lundberg från Västerås ställde upp som volontär när hon hörde på radio att de behövde chaufförer. "Jag är själv föräldralös och ville göra en insats för de drabbade", säger hon.

Svenskar som kom till Arlanda endast iförda badkläder fick Håkan Pohl, vd för Toyota i Stockholm, att reagera.

Med 25 hyr- och demobilar ordnade han gratis hemresor för de hemvändande svenskarna.

Ensam 12-åring

-Jag hörde på radio att de behövde fler chaufförer och åkte ner till Stockholm, säger Linda Lundberg, i vanliga fall personlig assistent i Västerås.

I samarbete med kriscentrum på Arlanda erbjöds de som ville skjuts hem.

-Vi körde en 12-årig pojke som förlorat sina föräldrar och syskon. Han fick skjuts till sina far- och morföräldrar i Sydsverige.

Linda Lundberg blev koordinator för transporterna och lyckades engagera elva bilar och både vänner, värnpliktiga och lottor som chaufförer. Alla privatpersoner ställde upp helt gratis på sin fritid.

-Jag är själv föräldralös och ville göra en insats för de drabbade.

Helt chockad

Många av de återvändande var i mycket dåligt skick.

-En äldre karl var helt chockad i bilen. Han sa att han skulle till en adress i Stockholm och gav färdriktning. Sedan ändrade han sig hela tiden.

- Till sist visste han inte vart han skulle. Han sa en adress där en gammal flickvän som han glömt vad hon hette hade bott för 20 år sedan, berättar hon.

Hemmet länsat

Flera familjer som överlevt katastrofen återvände till plundrade hem.

-Det var faktiskt det värsta. Folk som hade varit med om en enorm katastrof och så ska de hem till tryggheten och möts av kaos. En familj hade fått hela lägenheten länsad. Inte ens sängarna fanns kvar. Det var helt sjukt.

De allra flesta som kom till Arlanda från Thailand var oerhört chockade men volontärerna fick stöd för att klara sitt arbete.

Miss av UD

-Toyota fixade en psykolog till oss och vi hade kontakt med kriscentret som vi kunde förmedla vidare till de drabbade. Ofta var det de som var värst drabbade som sa "nej, vi behöver ingen hjälp", säger Linda Lundberg.

Den 2 januari tog försvarets beredskapstrupper över transporterna. Då hade volontärerna kört non-stop från Arlanda till stora delar av Sverige sedan den 29 december.

-Det här är vad privatpersoner kan göra om man går samman. Hur hade det gått om inte alla hade ställt upp? UD verkade inte ha tänkt på hemtransporterna från Arlanda, säger Linda Lundberg.

Karin Östman