"Estonia smugglade militär utrustning"

Avslöjande i "Uppdrag granskning": Svensk tull fick order att blunda

Estonia användes för att smuggla militär utrusning kort tid innan fartyget förliste, uppger SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Svensk tull fick order om att blunda och släppa in minst två transporter samma månad Estonia förliste.

Minst en av bilarna kom från ett Ericsson-bolag och smugglingen påstås ha skötts av svenska militära underrättelsetjänsten.

Uppgifterna i tv-programmet kommer från den pensionerade tullinspektören Lennart Henriksson.

Han var anställd i tullen i 38 år och var i slutet av sin karriär chef för sjötullen i Stockholm.

Vid två tillfällen, den 14 och den 20 september 1994, fick Henriksson order om att släppa igenom ett visst fordon utan att kontrollera det.

- Jag tyckte det var ett märkligt förfarande. Men får man en order så får man, säger han i programmet.

"ÖB var inkopplad"

Ordern kom från Henrikssons chef. I ett telefonsamtal som bandats i hemlighet säger chefen till Henriksson att ”det var bestämt mellan GD (generaldirektören, reds anm) och mig. ÖB var inkoppla”.

Den första bilen var en vit Volvo. Föraren kallade sig Frank Larsson och bilen var full med kartonger innehållande något Henriksson beskriver som militär radioutrustning. ”Alla som gjort lumpen vet hur sådant ser ut”, säger Henriksson.

- Han hade en Volvo 765. Jag sa att ”det blir en lite fejkad visitation och det är bara jag som ser”. Jag öppnade några lådor, det såg ut som militär elektronik. Gråbrungröna metallföremål.

Bil från Ericsson-bolag

Nästa bil kom den 20 september, nu en blå skåpbil. I den fanns enligt Henriksson ännu mer last av samma typ.

- Men jag kände mig rätt stukad då och skrev inte upp något bilnummer.

Han hade då redan tagit fram registreringsuppgifter på den vita Volvon.

De pappren finns kvar och visar att bilen kom från företaget Ericsson Radio Access AB, ett företag som då ingick i Ericsson-koncernen.

Bara en vecka senare, den 28 september, förliste Estonia.

Henriksson frågar sig nu om förekom en hemlig militär transport även natten då Estonia gick under - och om den i så fall kunnat bidra eller till och med vara orsak till katastrofen.

"Minns inget"

Dåvarande tulldirektören Inge Lindunger säger till ”Uppdrag gransking” att han inte har något minne alls av transporterna.

Dåvarande ÖB säger i programmet att han inte har några anteckningar om att det skulle skett hemliga transporter med Estonia.

Tullens dåvarande generaldirektör Ulf Larsson säger att ”det var någonting, men om det var Baltikum minns jag inte. Jag vet att vi hade någon diskussion med ÖB om något särskilt materiel”. Vad minns han inte.

Leninggrad pekas ut

Dåvarande chefen för militära underrättelsetjänsten MUST och den hemliga militära spionorganisationen KSI bekräftar att man ”självklart” var intresserad av andra makters material, men vill inte kommentera varken transporter eller typ av material.

Sören Lindeman, dåvarande svensk försvarsattaché i Baltikum, berättar att det fanns mycket avancerad militär utrustning i närbelägna Leningradområdet.

- Jag kan inte utesluta att det skeppades till Sverige, eventuellt utan myndigheternas vetskap, säger han till ”Uppdrag gransking”.

Andra som fått del av uppgifterna om de hemliga transporterna frågar sig varför haverikommissionen inte fick information om att Estonia använts för att smuggla militärt material.

Caroline Olsson