Så har epidemin spridit sig över världen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

November-februari Fem dödsfall och 305 smittade rapporteras från åtta städer i Guandong-provinsen i Kina.

Februari-mars En amerikansk affärsman på besök i Vietnam insjuknar och förs från sjukhuset i Hanoi till Hongkong där han avled i förra veckan. Efter detta har sjukvårdspersonal och deras familjer i båda städerna insjuknat. 46 fall i Hanoi och 83 i Hongkong är kända.

11 mars En 32-årig läkare från Singapore som vårdat två patienter med lunginflammationen insjuknar i feber, muskelvärk och utslag. Efter två-tre dagar känner han sig bra och åker på en medicinsk kongress i New York.

12 mars WHO uppmanar till global uppmärksamhet på eventuell smitta.

13 mars Läkaren får åter hög feber och utslag. En lungröntgen visar på ensidig lunginflammation och han får antibiotika.

15 mars Läkaren tas om hand i tyska Frankfurt där planet mellanlandar. Även hans 62-åriga svärmor som är med på resan får hög feber och isoleras.

16 mars Tillståndet för läkaren och hans svärmor förbättrats men läkarens gravida hustru har blivit dålig med hög feber och hosta.

I Sverige får två svenskar som rest i Asien influensaliknande symptom. En av dem har tecken på lunginflammation och isoleras.

Två schweizare som blivit sjuka efter en resa i Sydostasien anmäler sig till hälsomyndigheterna, men efter grundliga undersökningar avskrivs misstankarna om SAL.

17 mars I norska Haugesund ombeds ett norskt par hålla sig isolerade i hemmet medan eventuell smitta utreds. I Paris isoleras två misstänkta SAL-fall på olika sjukhus och i tyska Leipzig blir två kvinnor satta i karantän efter att ha blivit sjuka på semestern i Singapore och Vietnam. I Storbritannien isoleras en man som blivit sjuk under flygresan hem från Hongkong. Och i den österrikiska huvudstaden Wien isoleras en 51-årig kvinna på sjukhus efter att ha fått feber och hosta under en semester i Kina.

Läs mer

Caroline Hougner, Asbjorn Svarstad

Publicerad: