De tar parti för vården

NYHETER

Vill utmana både höger och vänster i riksdagen

1 av 2 | Foto: avgör i vår - I april-maj ska i vara klara över om vi ska satsa mot riksdagen, säger Göran Hedberg, ombudsman för Norrbottens sjukvårdsparti.

Ett sjukvårdsparti kan utmana vänster och höger om vård, skola och omsorg i valet 2006.

-I dag är välfärdsfrågorna ett mantra utan ekonomisk konkretion, säger Erik Jansson, sjukvårdspartist i Värmland.

Ännu ett löst sammansatt nätverk, med sympatisörer från hela den politiska skalan, kan komma att kandidera till riksdagen i nästa val. I ett sjukvårdsparti.

I dag finns ett tiotal lokala vårdpartier som alla uppstått ur missnöje med nedläggning av sjukhus, stängda BB och indragna vårdplatser.

Sedan ett år tillbaka samverkar de i en riksomfattande organisation, Nätverket för Sveriges sjukvårdspartier.

Inga beslut tagna

- I april-maj ska vi vara klara över om vi ska satsa mot riksdagen, säger Göran Hedberg, ombudsman för Norrbottens sjukvårdsparti, som ingår i riksnätverket.

-Inga beslut är tagna, men i tre månader ska vi undersöka vilka möjligheter ett sjukvårdsparti kan ha och hur mycket det skulle kosta.

En annan som ingår i riksnätverket är Erik Jansson, landstingsråd för sjukvårdspartiet i Värmland.

Han har tidigare varit riksdagsman och landstingsråd för socialdemokraterna.

s-märkt

-Ideologiskt är jag socialdemokrat och förblir det, säger han.

Att han valde att lämna sitt tidigare parti berodde på en konflikt om nedläggningen av sjukhusen i Säffle och Kristinehamn. Jansson ville behålla sjukhusen medan hans tidigare parti ville lägga ned och spara pengar.

Mest drivande för en satsning mot riksdagen är Norrbottens sjukvårdsparti, som med sina tio år är ett av landets äldsta vårdpartier.

Dess ordförande, Kenneth Backgård, leder också riksnätverket. Om han blir sjukvårdspartiets partiledare är oklart. Inte heller vad sjukvårdspartiet ska heta.

Andra som siktar på valet -06

Anette Holmqvist