Nyheter

Bilbomb vid FN-högkvarteret i Irak

NYHETER

FN-sändebud en av många döda vid självmordsbomb

En kraftig bilbomb exploderade vid FN-högkvarteret i Bagdad på tisdagseftermiddagen.

Minst 19 personer dödades och ungefär 100 skadades. En av de döda är FN:s sändebud Sergio Vieira de Mello som fastnade i rasmassorna och var vid medvetande under flera timmar.

En stor cementbil med sprängmedel plöjde rakt in i FN:s högkvarter i nordöstra Bagdad.

I det som tros vara en självmordsattack dog många människor och ännu flera skadades. En av de omkomna är FN:s sändebud, Sergio Vieira de Mello, som uppgavs ha skadats svårt. Han fastnade under rasmassorna men mådde först så pass bra att han kunde prata när han återfick medvetandet. Senare förlorade man kontakten med de Mello som via mobiltelefon meddelat att han satt fast. Strax efter 19 svensk tid var de Mello död, rapporterar Sky News som har en korrespondent på plats.

Bilder från explosionen

Bomben briserade under de Mellos kontor. Man spekulerar därför i om den var riktad direkt mot honom.

de Mello var en av FN:s toppmän som rest till Irak för att hjälpa till i uppbyggnaden av det svårt sargade landet.

När bomben briserade pågick en presskonferens i FN-högkvarteret. Flera journalister fanns på plats och Sky News har kunnat visa bilder inifrån byggnaden när bomben briserade.

Högkvarteret ligger i Canal Hotel i Bagdad. Enligt de första uppgifterna hade minst tre personer omkommit men snart steg dödssiffrorna. Vid 17.30 rapporterade Sky News att minst 15 personer dött, en siffra som FN bekräftade. Vid 21.30 var dödssiffran uppe i 19 och antalet skadade uppgavs vara runt 100.

Det kan också finnas skadade och döda begravda i rasmassorna.

de Mellos talesman Salim Lone uppger att många personer skadats allvarligt av glassplitter, rapporterar DPA. Upp till 300 personer kan ha befunnit sig i byggnaden när bomben briserade.

Enorma rökmoln steg upp från platsen efter explosionen.

Svenskar oskadda

Innevånare som bor så långt som en och en halv kilometer från hotellet säger att deras fönster blåstes ut i smällen.

Svensken Petri Nevalainen, datorexpert för minröjning, fick lindriga skador i attentatet. Han tillhör Räddningsverkets grupp i Basra men var tillfälligt uppe i Bagdad.

De sju svenskar som sänts till Bagdad av Räddningsverket är oskadda, rapporterar TT. Svenskarna sköter en del av FN-högkvarteret.

– Vi har haft kontakt med vårt folk. Samtliga är oskadda. De håller nu på att hjälpa skadade, säger Mats Oscarsson vid Räddningsverket i Karlstad.

Mats Oscarsson från Räddningsverket säger till TT att de 80 sängar de har i sin personalförläggning har fyllts med skadade.

Under en FN-presskonferens i New York på eftermiddagen sa man bland annat att man måste övertyga irakierna om att FN är där för deras skull. Man fördömde attacken som en "kriminell terroristattack".

Spekulationerna om vilka som låg bakom kom snabbt igång. Enligt en expert på Sky News liknar tillvägagångssättet tidigare attacker genomförda av terroristnätverket al Qaida.

Nicklas Hermansson, Malin Ekmark, TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter