Nyheter

Borg till rasande försvar för Reinfeldt

Av: 

Anette Holmqvist

Till attack. ”När vi åker hem härifrån är det slutsnackat. Vår uppgift, min uppgift, er uppgift, är att se till att Fredrik Reinfeldt förblir statsminister.”
Till attack. ”När vi åker hem härifrån är det slutsnackat. Vår uppgift, min uppgift, er uppgift, är att se till att Fredrik Reinfeldt förblir statsminister.”

NYHETER

KARLSTAD. Anders Borg (M) har ledsnat på spekulationerna om att hans kollega Fredrik Reinfeldt är trött och funderar på att sluta – och att han själv ska ta över.

Från scenen gick han till mycket skarp attack i frågan:

– När vi åker hem härifrån är det slutsnackat. Vår uppgift, min uppgift, er uppgift, är att se till att Fredrik Reinfeldt förblir statsminister.

Det var en mycket uppsluppen finansminister Anders Borg som äntrade scenen på Sverigemötet i Karlstad. Han gick genom förslagen från den arbetsgrupp i ekonomi och sysselsättning som han lett.

Gång på gång slog han fast de fyra prioriteringar Moderaterna gör inför valet nästa år: Ansvar för svensk ekonomi, jobb, kunskap och trygghet.

Sågade spekulationer

Anders Borg passade också på att först berömma alla dem som ingått i arbetsgruppen, med personliga och ibland skämtsamma reflektioner om dem alla. För att därefter övergå till en hyllning av statsminister Fredrik Reinfeldt:

– Ni ska veta, nästa gång ni läser att det spekuleras, att det är fel. Vi vet hur det är. Han är vår partiledare och vi ska ge honom allt stöd, all uppbackning, så han kan fortsätta att vara statsminister. Det ska vi göra de kommande 550 dagarna till valet.

För sina ord fick Anders Borg stående ovationer av åhörarna i plenisalen.

Anders Borg har gång på gång pekats ut som den som är partiets favorit att efterträda Fredrik Reinfeldt när han avgår. Reinfeldt har snart suttit i tio år och olika medieuppgifter har talat om att han kommer att lämna sin post inom kort. Men också från oppositionen hörs med jämna mellanrum uppgifter om att statsministern är slutkörd och vill ha ett nytt liv.

Reinfeldt i Bryssel

Från Moderaternas håll har dock dessa uppgifter hela tiden förnekats. Och nu tog alltså finansministern ännu ett steg för att tysta ryktena.

När han på presskonferensen efteråt fick frågan om varför han gjorde det, slog han fast att det är viktigt för honom att visa sin lojalitet med Reinfeldt.

– Det behövs en tydlighet i det här, både i vårt parti och inför valrörelsen. Fredrik är vår partiledare och jag är oerhört stolt över att vara hans finansminister, säger Borg.

Men att spekulationerna om att finansministern skulle vilja ta änn u ett kliv i karriären och ta över Reinfeldts jobb skulle ha skadat deras relation ville han inte kännas vid.

– Nej, nej den har inte påverkat oss, det går inte att få in ett läskpapper mellan oss.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick dock inte höra sin kollegas hyllning på plats. Han hade inte hunnit anlända till Karlstad efter sitt dygn på EU-toppmötet i Bryssel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: