Lappligor bakom var fjärde telefonstöld

NYHETER

Polisen varnar: "Misstänks agera organiserat"

Lappligorna låg bakom var fjärde mobiltelefonstöld i Stockholm.

Nu varnar polisen för den nya stöldtrenden.

– Vi befarar att detta stöldtrick kommer öka ytterligare, säger Peter Ernell på citypolisen kriminalunderrättelsetjänst.

Tidigare har Aftonbladet rapporterat om lappligorna som stjäler mobiltelefoner.

Nu varnar Stockholmspolisen för ligorna som tros vara organiserade och många.

På en helg ska 50 mobiltelefoner ha stulits på  samma sätt, konstaterar polisen på sin webbsida. Det betyder att var fjärde telefon som stals hamnade i händerna på människorna bakom “lapptricket”.

"Stort antal personer"

– Lappen används för att täcka mobiltelefonen och dolt därunder sker en manöver då telefon stjäls, säger Peter Enell vid Citypolisens kriminalunderättelsetjänst via Södermalmspolisens Facebook.

Stockholmspolisen tror att ett en organisation med “stort antal personer” ligger bakom stölderna.

– Vi befarar att detta stöldtrick kommer öka ytterligare i takt med att uteserveringarna kommer i gång, säger Peter Enell.

Polisen vill få in tips

Problemen finns även utanför Stockholm. Hos polisen i Uppsala och Enköping har ett 15-tal anmälningar mot lapprelaterade stölder inkommit bara under den senaste veckan. Polisen utesluter nu inte att det rör sig om en liga.

– Troligtvis rör det sig om kringresande grupperingar som reser runt i olika städer och orter, men vi är inte säkra. Vi är väldigt angelägna att få in alla tips vi kan, säger Lisa Sannervik, polisen i Uppsala.