Nyheter

SD backar kraftigt – väljarna sviker efter skandalfilmen

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Ny opinionsmätning från Aftonbladet/United Minds Carl Melin, opinionschef på United Minds: ”Järnrören sänker SD”

Järnrörsskandalen sätter nu sina spår även i väljar­opinionen.

Sverigedemokraterna backar för första gången sen i maj i Aftonbladet/United Minds.

Sedan förra undersökningen backar partiet med 1,5 procentenheter.

– Det var väntat med en mindre tillbakagång, ­säger partisekreteraren Björn Söder (SD).

Moderaterna går framåt, men det ser mörkare ut för resten av Alliansen.

Filmen från Kungsgatan i Stockholm 2010 när ­Jimmie Åkessons tre parti­kamrater Kent Ekeroth, ­Erik ­Almqvist och ­Christian Westling beväpnar sig med järnrör och Almqvist ­uttalar ord som ”babbe”, ”hora” och ”blatte-lover”, har skakat om Sverige­demokraterna.

Men skandalen ser nu också ut att ha satt spår hos väljarna. SD går kraftigt tillbaka i december och landar på 9,7 procent. Nästan alla som intervjuats om sina partisympatier har svarat efter att Expressen publi­cerade filmen från den ödesdigra kvällen för första gången den 14 november i år.

”Skadar varumärket”

– Uppgången som SD haft sedan i maj verkar ha ­brutits och vi tror att det beror på järnrörsskandalen. Ett litet parti kan tjäna på negativ uppmärksamhet i det korta perspektivet, men på sikt skadar det alltid varu­märket, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn ­Söder är dock tveksam till att förklara tillbakagången med skandalen på Kungs­gatan.

– Det är alldeles för tidigt för att koppla detta till de omskrivna händelserna, ­säger han.

– Vi måste räkna med att det går upp och ner. Det är dock glädjande att vi är tredje största parti.

I andra väljarundersökningar som gjorts av andra opinionsinstitut har SD däremot ökat. I en Sifoundersökning som gjorts mellan 3-13 december för Svenska Dagbladet och Göteborgsposten ökade SD från 8,5 procent till 10 procent.

Aftonbladet/United Minds är dock knappast ­någon ­rolig läsning för statsminister Fredrik ­Reinfeldt heller – trots att hans eget parti går framåt.

KD hamnar utanför

Väljarna sviker alla de mindre partierna i Alliansen.

Kristdemokraterna hamnar ännu en gång utanför spärren till riksdagen och även Centern tappar stöd. Dessutom ser nu också Folkpartiet, som hittills ­klarat sig bäst av samarbetspartierna, ut att dras in i krisen. Partiet backar i mätningen till 4,9 procent, vilket är FP:s sämsta siffra sedan i april.

Enligt Carl Melin kan det bero på att Jan Björklund och hans FP är så intimt förknippade med skolfrågan.

– Det har varit mycket ­negativ uppmärksamhet kring de sjunkande resultaten i skolan och dessutom en hel del debatt om rut­avdrag för läxhjälp den ­senaste tiden, det kan ha ­påverkat väljarna, säger han.

Flera kriser

Men när Fredrik ­Reinfeldt i eftermiddag håller sitt ­traditionsenliga jultal, som väntas handla om just ­skolan, har han dock inte bara sjunkande skolresultat och Alliansens kris att ­hantera. I december ökar dessutom skillnaden mellan blocken igen, då de rödgröna på nytt stärker sitt grepp om väljarna.

Twitterintervju med UM

I DAG 09.30: Aftonbladets reporter intervjuar Carl Melin, opinionschef på United Minds – följ den här på Aftonbladet och via twitterkonto: @aholmqvist och @CarlMelin Följ intervju på Twitter eller här nedan.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Läs hela undersökningen här
Publisert: