”De vill trycka in folk i bidragssystem”

NYHETER

Anders Borg sågar S skuggbudget

Foto: Anders Borg (M), finansminister.

Finansminister Anders Borg (M) ger inte mycket för Socialdemokraternas vårbudget.

Han menar att partiet nu går tillbaka till en politik som trycker ut människor från arbetsmarknaden - och in i bidragssystemen.

– Det är en politik som står i skarp kontrast till vad som är ansvarsfullt, säger han.

Det börjar märkas att det bara är drygt ett år kvar till att Sverige ska gå till val nästa gång. De politiska motståndarna dänger nu till varandra i allt hårdare ordalag.

När Anders Borg höll presskonferens för att ge sin syn på Socialdemokraternas skuggbudget, som presenterades tidigare i dag, gjorde han allt för att måla ut motståndarna som ett bidragsparti. Han fokuserade mer på den skuggbudget som S presenterade i höstas än på dagens förslag.

”Bygger ut bidragssystemen”

– Det Socialdemokraterna som vanligt väljer att inte tala om är naturligtvis att det handlar om att bygga ut bidragssystemen, säger han.

Borg gav exempel som höjd a-kassa, utvidgad sjukersättning, minskade krav för förtidspension och vidgade system för sjukpenning.

– Det är kärnan i den socialdemokratiska budgeten. Det är fyra gånger så mycket pengar som läggs på bidragssystemen som på utbildningssystemen.

Finansministern var tydlig med att det inte fanns någonting i det som Magdalena Andersson presenterade i dag som han tyckte var bra eller spännande.

”Slår ut jobb”

– Det enda nya i det som har kommit från kongressen och den här vårmotionen är målet för arbetslösheten. Det är tydligt att de tänker uppnå det genom att få bort människor från arbetsmarknaden och sen blåsa upp sysselsättningen genom sjukskrivningar, plusjobb, ALU och gamla traditionella åtgärder, säger han.

Han sågade också S-satsningen på statliga stimulanser för yrkesintroduktionsjobb redan från halvårsskiftet 2013.

– Det S föreslår är inte ett yrkesintroduktionsavtal utan en mycket kraftig höjning av arbetsgivaravgiften för unga människor och det är klart att det slår ut jobb.

”Katastrofalt”

Nyligen meddelade Miljöpartiet att de inte längre kräver att den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år ska tas bort. Men S är fortfarande kritiska till reformen, som man tycker är för dyr och har för liten effekt. Anders Borg menar dock att det vore katastrofalt att ta bort den.

– Vi är väldigt säkra på vad effekten blir om man höjer avgiften, då stiger kostnaden med 35 000 kronor för en anställd i handeln. Då måste butiken säga upp människor. Det kommer leda till att många unga människor förlorar jobbet. Det kommer också leda till att handeln och hotell- och restaurang måste acceptera mycket låga löneökningar under ett antal år för att kompensera för den höjda arbetsgivaravgiften, säger han.