Chris brev om miljonaffärerna

Publicerad 2012-11-11

För första gången – nu berättar finansmannen om sin ekonomi

Aftonbladets kartläggning av Chris O’Neill visade att hans företag slussade ­vidare miljonbelopp till ­skatteparadis.

Nu kommenterar den amerikanske finansmannen för första gången sin ekonomi – och lovar att ­avstå fram­tida investeringar i svenska företag.

– Han kommer frivilligt att begränsa sig, säger Chris O’Neills advokat i ett ­uttalande.

Chris O’Neill, 38, är delägare och analyschef på ­Noster Capital, ett bolag som ­hovet beskriver som ”ett finans­företag med kontor i London och New York”.

För drygt en vecka sedan publicerade Aftonbladet en granskning av den blivande prinsessgemålens ekonomi – där det framkom att bolaget slussade vidare miljonbelopp till skatteparadis och tjänade pengar på så kallad blankning.

Har kritiserats hårt av Obama

Nu kommenterar Chris för första gången sin ekonomi exklusivt för Aftonbladet.

I ett brev från sin advokat vill Chris ta upp ”vissa felaktigheter” i den senaste tidens medie­rapportering.

– Chris har satt sig ner tillsammans med sin advokat och gått igenom vad som har skrivits. Det är viktigt för Chris att ­visa att han och hans bolag följer de skatte­lagar som finns, säger Bertil Ternert, ­hovets informationschef.

I Aftonbladets granskning avslöjades att Chris bolag är baserade i skatteparadis i både Västindien och Nordamerika.

Noster Capital LLC, där Chris är verksam, är registrerat i Dela­ware, en stat som har ­kallats USA:s eget skatte­paradis.

Och Noster Capitals moderbolag är registrerat i ytter­ligare ett skatte­paradis – Cayman­öarna.

– Detta är långt­gående, accepterad och vanlig praxis ­inom investeringsbranschen, säger Chris via sin advokat i ett uttalande till ­Aftonbladet.

Men upplägget har kritiserats hårt. Bland andra USA:s president Barack Obama har tagit upp femvåningshuset Ugland House på Caymanöarna, adressen där Noster Capital är skrivet tillsammans med nära 19 000 andra bolag, som ett skräckexempel.

– Antingen är det den största byggnaden i världen eller den största skatte­bluffen, sa Obama vid valkampanjen 2008.

”Praxis för amerikanska medborgare”

Samtidigt påpekar Chris att han aldrig har ­varit aktie­ägare i Noster ­Capital ­International, utan att han i stället är delägare av Noster Capital LLC – och att det ­bara är därifrån som han får lön.

– Detta är konventionell praxis för amerikanska medborgare och är helt i enlighet med de skatteregler som ­gäller för herr O’Neill, säger Chris advokat i ett uttalande.

Inför bröllopet med ­prinsessan Madeleine nästa år meddelar Chris att han ­kommer att avstå eventuella ­framtida investeringar med anknytning till Sverige.

– Han kommer frivilligt att begränsa sig från fram­tida investeringar av ­Noster ­Capital som involverar svenska företag, säger Chris advokat i ett uttalande.

Så förklarar O’Neill sina affärer

NOSTER CAPITAL

”Noster Capital International är skrivna på Caymanöarna – en skattejurisdiktion, där ett flertal värdepappersföretag har sitt säte. Detta är långtgående, accepterad och vanlig praxis inom investeringsbranschen”, säger Chris via sin advokat.

Samtidigt påpekar Chris att han aldrig har varit aktieägare i Noster Capital International, utan att han i stället är delägare av Noster Capital LLC – ett aktiebolag registrerat i Delaware, som bedriver verksamhet i New York.

Det är bara därifrån som han får ersättning för sina tjänster. ”Detta är konventionell praxis för amerikanska medborgare och är helt i enlighet med de skatteregler som gäller för herr O’Neill”, skriver Chris advokat.

BEGRÄNSNINGAR

På grund av det kommande bröllopet med prinsessan Madeleine kommer Chris O’Neill nu att begränsa sina framtida investeringar. ”Han kommer frivilligt att begränsa sig själv från framtida investeringar av Noster Capital som involverar svenska företag”, säger Chris advokat i ett uttalande. Detta innebär att Chris O’Neill inte kommer att vara inblandad i några investeringar som rör företag som är listade på Stockholmsbörsen eller företag som får en betydande del av sina inkomster (mer än en tredjedel) från svenska källor.

WORLD CHILDHOOD FOUNDATION

Enligt uppgifter i journalisten Johan T Lindwalls bok ”Madeleine – prinsessan privat” ska Chris anonymt ha donerat över 700 000 kronor till World Childhood Foundation, välgörenhetsorganisationen som Madeleine jobbar för. Detta är helt falskt, enligt Chris själv. ”Herr O’Neill har aldrig gjort en anonym donation”, säger hans advokat i ett uttalande. Den enda gången Chris har gett några pengar till organisationen var när han betalade för få ett av borden under en välgörenhetsmiddag 2011. Då under eget namn.

Imperiets företagsstruktur

Noster Capital International Limited

Georgetown, Caymanöarna. Moderbolag i koncernen.

Noster Services Ltd

London, England. Delägare i förvaltningsbolaget.

Noster Capital LLP

London, England. Bolaget som förvaltar fonderna.

Noster Capital LLC

Delaware, USA. Den amerikanska grenen i koncernen där Chris O’Neill är verksam.