Vargexpert: ”På sikt kan vargen bli farlig”

avNiklas Eriksson

NYHETER

Inte ovanligt med vargar i samhällen men oftast ofarligt

Närgångna vargar är inget ovanligt och inte farligt.

Men stannar de i samma område en längre tid brukar Länsstyrelsen rekommendera skyddsjakt enligt vargexperten Olof Liberg.

– Man ska undvika risken att vargen vänjer sig vid folk, då kan det bli farligt på sikt.

Vargar som tar sig in samhällen och till och med stora städer är inte ovanligt berättar Olof Liberg, samordnare för vargforskningen i hela Skandinavien på Skandulv.

– Det är jättevanligt att ungvargar dräller in i samhällen. De är ofta lite förvirrade och ute i okänd terräng som de nog helst bara vill förbi, säger han.

”Inga tecken på att jaga barn”

Och det är helt ofarligt enligt Liberg.

– Men i det här fallet verkar det röra sig om en varg som stannar i samma område en längre tid, och det händer att ungvargar gör det. De vädrar matos, avfall och husdjur som gör dem intresserade, säger han.

Men det är också i regel ofarligt.

– Vi har aldrig sett något tecken på att de ska jaga barn eller människor, men hundar och katter ligger illa till, säger Olof Liberg.

”Undvika risken”

Han berättar att i Sverige har myndigheterna som generell policy att utfärda skyddsjakt på sådana ungvargar, det är oftast unga djur det handlar om.

– Där de visar tecken på att vara oskygga för människor brukar men ge tillstånd för skyddsjakt. Man vill undvika risken att en vänjer sig vid folk, det kan bli farligt på sikt, säger Olof Liberg.

De senaste tio åren känner han till att cirka 5-6 vargar har skjutits av den anledningen.