EU mål för USA:s övervakning

Publicerad:
Uppdaterad:

EU var ett av målen för USA:s omfattande övervakningsprogram, skriver tyska Der Spiegel som säger sig ha fått dokument som bevisar intrången.

Ett hemlighetsstämplat dokument från 2010, som Edward Snowden hjälpt till att få fram, visar enligt tidningen hur USA:s säkerhetsmyndighet NSA har avlyssnat samtal, telefoner och e-post med EU som uttryckligt mål. Mikrofoner ska även ha installerats i EU:s kontor, inklusive högkvarteret i Bryssel.

– Det skulle skapa starka spänningar i relationen mellan EU och USA, säger EU-parlamentets talman Martin Schulz som kallar det hela en "stor skandal", men framhåller att mer information krävs.

Alla EU:s medlemsländer ska omfattas av avlyssningen, skriver Der Spiegel och hänvisar till att avlyssningsutrustning hittats för "mer än fem år sedan". 2003 upptäcktes övervakning av kontor i Bryssel, men det är oklart om Der Spiegel syftade på den händelsen.

På lördagen bad USA:s vicepresident Joe Biden Ecuadors president Rafael Correa att avslå Edward Snowdens asylsökan, enligt Correa själv.

Snowden, som befinner sig på Moskvas flygplats, har sökt asyl i Ecuador och landet har sagt sig vara villigt att behandla ansökan när Snowden befinner sig på ecuadoriansk mark.

TT

Publicerad: