Nyheter

Prinsessan Lilian är död

Av: 

Olof Svensson

Eric Tagesson

NYHETER

Prinsessan Lilian har avlidit 97 år gammal.

När kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine nåddes av beskedet att hon inte hade lång tid avbröt de möhippan i Alperna för att ta ett sista farväl.

Prinsessan Lilian somnade in strax efter klockan 18 i söndags i sitt hem - hela kungafamiljen fanns då vid hennes sida.

Prinsessan Lilian har dött - 97 år gammal. Strax efter klockan 18 på söndagskvällen la Hovet ut en text på sin hemsida där det står att hon somnade in i eftermiddags i sitt hem.

Enligt uppgifter till Aftonbladet nåddes prinsessorna Victoria och Madeleine av beskedet att Lilian inte hade långt kvar i går eftermiddag. De befann sig då i Alperna för Madeleines möhippa – efter att ha nåtts av beskedet hann de med ett flyg tillbaka till Stockholm och landade i går eftermiddag.

När Lilian avled fanns hela kungafamiljen vid hennes sida.

Hovets informationschef bekräftar för TT att även Victoria och Madeleine hann träffa henne en sista gång.

– De kom i  lördags kväll. De avbröt sin vistelse i Schweiz och kom då till Stockholm och besökte prinsessan Lilian. Det var hela kungafamiljen som var med de sista timmarna, säger Ternert.

Färgstark person

Hovet tillkännagav 2010 att prinsessan Lilian led av alzheimer. Hon har spenderat de senaste åren i sitt hem på Djurgården och sällan synts offentligt.

Herman Lindqvist, författare och historiker som länge följt kungafamiljen tar emot beskedet med bestörtning.

- Det var väldigt sorgligt att höra.
- Lilian har spelat en oerhört stor roll för kungafamiljen, och kanske framför allt kronprinsessan Victoria.

Han beskriver Lilian som en levnadsglad, färgstark och rolig person, full av värme.

- Hon var ju dotter till en gruvarbetare i Wales och träffade Prins Bertil under hans tid i London. De fick inga egna barn, men de levde i kärlek.

Prins Bertil och Lilian gifte i slottskapellet på Drottningholm den 7 december 1976.

Herman Lindqvist säger att Lilian för Victoria blev en nära person, en underbar representant för den äldre generationen.

- Hon var, skulle jag säga, en av de viktigaste personerna för Victoria.

- Och även de andra kungabarnen, och kungen och drottningen stod henne nära.

"Som en farmor i familjen"

Elisabeth Tarras-Wahlberg började arbeta vid hovet 1976 och har skrivit en bok om prinsessan Lilian tillsammans med Omar Magnergård.

– Hon var en humoristisk person och en frisk fläkt i familjen. Jag minns hennes livlighet och hennes nyfikenhet, säger hon.

– Hon var en mycket älskad person, lite som en farmor i familjen.

Hon och Omar Magnergård brukade träffa Lilian på Villa Solbacken när de arbetade med boken. Hon träffade prinsessan senast 2008.

– Jag vet att hon har varit hemma och fått god vård och omsorg.

"Vi satt vid hennes säng"

Prinsessan Lilians svägerska, Marianne Bernadotte, nåddes av beskedet klockan 18 i kväll. Hon hälsade på Lilian för en månad sedan i hennes hem.

– Hon var förstås mycket trött. Vi satt vid hennes säng. Hon var ju mycket gammal och hade varit dålig ganska länge, jag vet inte riktigt om hon kände igen mig, säger hon.

Marianne Bernadotte är änka efter Sigvard Bernadotte och har träffat Lilian mycket genom åren.

– Hon har ju alltid funnits där för mig. Det är bara att beklaga. Men hon blev ju mycket gammal. Det var nog skönt för henne att få somna in, säger hon.

Reinfeldt: "En stor sorg"

Statsminister Fredrik Reinfeldt lämnade under söndagskvällen en skriftlig kommentar.

"Det är med sorg jag har mottagit beskedet att H.K.H Prinsessan Lilian är död. Det är en av många svenskar omtyckt och uppskattad medlem av kungahuset som nu gått ur tiden. Jag vill framföra mitt och regeringens djupa deltagande med anledning av prinsessan Lilians bortgång", skriver han enligt TT.

Kommer begravs på Haga

Enligt hovexperten och chefredaktören för Kungliga Magasinet, kommer hon få en kunglig begravningsceremoni med kortege genom staden till begravningsplatsen vid Haga.

Representanter för Europas kungahus, regeringar och riksdag kommer närvara.

– Lilian var ju en medlem av kungahuset. Även om hon inte var med på den offentliga scenen under den sista tiden så var hon en kunglig höghet och prinsessa av Sverige, säger han till Dagens Nyheter.

Kungen: Lilian var en sann glädjespridare

Kung Carl Gustaf kommenterade vid 22.45 på söndagen sorgen efter prinsessan Lilian på hovets hemsida.

"Det är med stor sorg jag och vår familj meddelar att Prinsessan Lilian gick bort söndagen den 10 mars. Prinsessan var mycket älskad av vår familj och vi alla minns henne som en glad, rolig och slagfärdig person. Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig. Familjens ungdomar uppskattade alltid Prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt.

Prinsessan delade Prins Bertils engagemang i sportsammanhang och inom KAK. Hon var alltid lojal och ställde helhjärtat upp för den Kungliga familjen och för Sverige. En mycket kär och avhållen familjemedlem är nu borta."

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter