Löfven: Arbete måste matchas med sökande

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stefan Löfven kallar regeringens utveckling av arbetsförmedlingen för ett misslyckande.

Lösningen - en modernare myndighet.

I dag presenterade S-ledaren sitt förslag där arbetsgivare bättre ska matchas mot de arbetslösa:

– Förtroende är kört i botten.

På Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av april ska partiet inte bara välja om Stefan Löfven som partiledare utan också ta ställning till en rad förslag.

I dag presenterade S-ledaren och Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, flera förslag till en ny modernare arbetsförmedling.

– Regeringen har totalt misslyckats i sin jobbpolitik. Den har prövats i sex år och har inte lett till fler jobb, säger Löfven under presskonferensen vid sossarnas högkvarter på Sveavägen i Stockholm.

”Utveckla kompetensen”

Löfven fortsätter strida om jobbfrågan. Enligt honom beror misslyckandet till stor del på ett stort rekryteringsgap. Företagen hittar inte rätt kompetens.

– Det är ett haveri i arbetsmarknadspolitiken. Vi måste matcha företag med personal, utveckla kompetensen och bidra till arbetspolitiken.

Löfven vill att Arbetsförmedlingen ska bli en matchningsspecialist. Målet är att täta till rekryteringsgapet och använda myndighetens anslag bättre. Löfven hävdar att 18 miljarder av anslaget sedan 2007 har skickats tillbaka till statskassan.

– Samtidigt är folk arbetslösa. Vi kan inte ha det så här. Folk ska få professionell hjälp oavsett bakgrund. Vi ska fokusera på det som ger resultat, säger Löfven.

Återanvände höstbudget

Ylva Johansson presenterade efter honom tio punkter som ska bidra till att uppfylla deras krav. Däribland ingår rätt stöd från första arbetslösa dagen, utbildningskontrakt för unga som innebär krav på gymnasiekompetens, kompetensutveckling av arbetshandläggarna och avskaffa fas 3. Både utbildningskontraktet och fas 3 togs upp redan i sossarnas höstbudget.

Tidigare i februari skrev även Löven och Johansson en debattartikel i Aftonbladet och kritiserade regeringen för att det nuvarande regelverket låser in de arbetslösa i "ineffektiva massåtgärder och misskött dialogen med näringslivet":

– Vi vill att Arbetsförmedlingen ska bli en konstruktiv samarbetspartner till kommuner, omställningsorganisationer och privata aktörer. Företagen och de arbetssökande ska ges högkvalitativ service som möter deras behov.

Publicerad: