Annie Lööf lämnade flera felaktiga uppgifter till KU

Foto: Lämnade flera felaktiga uppgifter till KU.
NYHETER

Annie Lööf kan få ytterligare kritik av Konstitutionsutskottet.

Nu framkommer det att Annie Lööf lämnat än fler felaktiga uppgifter.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt, säger Miljöpartiets Peter Eriksson, KU:s ordförande, till Ekot.

Foto: Peter Eriksson, KU:s ordförande.

Som Aftonbladet skriver i dagens tidning så får Annie Lööf kritik för att Näringsdepartementet inte lämnat ut handlingar, om den omtalade departementsfesten, till Aftonbladet, när de begärdes ut. Först efter tre dagar lämnades handlingarna ut, men då hade redan Ekot och TT fått dem, trots att ingen av de redaktionerna bett om dem.

KU har kritiserat Lööf för hanteringen, men också för att ha lämnat felaktiga uppgifter till utskottet, när hon inledningsvis sa att hennes medarbetare på departementet inte föregått Aftonbladets granskning genom att lämna ut handlingarna till TT och Ekot.

Fler felaktigheter

Nu framkommer det uppgifter om att hon lämnat felaktiga uppgifter på ytterligare en punkt.

I KU-förhören har Lööf sagt att det var i Näringsdepartementets egen granskning, som hon själv tagit initiativ till, som de felställda fakturorna först upptäcktes. Enligt Lööf ska detta gå att se på att en tjänsteman någon dag innan Aftonbladet begärde ut handlingarna noterade ett "ok?" i en transaktionslista.

- I detta fall under sommarmånaderna hade man av förbiseende inte vidarefakturerat räkningen till Centerpartiet. Däremot kan man se att någon dag innan fakturan betalades har en av tjänstemannen skrivit "ok?" vid detta. Det vill säga man har vid rutinen sett att den här ska inte Näringsdepartementet ha utan den borde vidarefaktureras. Så skedde också någon dag därefter, sa hon både i KU och i intervjuer efter, enligt Ekot.

Felaktighet rättades inte

Det visar sig dock att de uppgifterna inte stämmer.

Expeditionschefen på Näringsdepartementet skriver i ett mejl till SR att noteringen är införd i början av juni 2012.

Noteringen fördes alltså inte in några dagar innan Aftonbladet begärde ut handlingarna, utan ett par månader tidigare. Det var långt innan Annie Lööf inledde internutredningen.

Felet rättades först efter att Aftonbladet begärt ut handlingarna.

”Väldigt allvarligt”

KU:s ordförande, Peter Eriksson (mp), ser allvarligt på de nya uppgifterna.

– Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Jag har aldrig varit med om tidigare att man kan beslå en minister i en utfrågning i konstitutionsutskottet med så uppenbara felaktigheter. Och nu är det flera stycken tycks det också, säger han till Ekot.