Nyheter

Trots protester - i dag vigs Frankrikes första gaypar

Av: 

Elisabeth Lidén

NYHETER

Våldsamma demonstrationer mot den nya franska lagen om homosexuellas rätt till giftermål har inte hjälpt. I dag säger Vincent Autin och Bruno Boileau "ja" till varandra och blir det första gayparet i Frankrike att bli make och make.

En massiv demonstration mot homoäktenskap hölls i Paris under söndagen som drog till sig över 150 000 personer. 4 500 poliser övervakade demonstrationen som började fredligt men slutade i tumult. Polisen gjorde dussintals gripanden och använde tårgas och batonger, skriver New York Times. Inför protesterna greps ytterligare ett 60-tal demonstranter efter att ha låst fast sig vid metallbarrikaderna på avenyn Champs-Élysées och ett 20-tal personer greps efter att ha klättrat upp på socialistpartiets huvudkontor och vecklat ut en banderoll med budskapet "avgå president Hollande".

Polisen har också beslagtagit en skåpbil med masker, banderoller och rökbomber i närheten av demonstrationerna.

Den 18:e maj blev Frankrike det 14:e landet i världen att legalisera giftermål mellan personer av samma kön.

Den första gayvigseln kommer att äga rum under kvällen i den sydfranska staden Montpellier. Det är Vincent Autin och Bruno Boileau som varit ett par i sju år som blir först med att lova varandra evig trohet, skriver The Guardian.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: