Obehöriga läste brottsoffers journal

Obehörig vårdpersonal har tjuvläst ”Noras” journaler efter att radiodokumentären om henne sänts.

Enligt polisens förundersökning har 27 vårdanställda loggat in och läst journalerna.

– Det är oerhört olyckligt, säger landstingsjuristen Mats Holmberg till Ekot.

Den 17-åriga ”Nora” våldtogs av den före detta polischefen Göran Lindberg och i Sveriges radios dokumentär berättade hon det bemötande hon fick av landstingsvården i Uppsala.

Loggade in 15 gånger

Efter att dokumentären sänts har vårdpersonal från avdelningar som inte har med Noras vård att göra läst hennes patientjournaler, rapporterar Ekot.

I dokumentären framkom det att ”Nora” ville prata med en kvinnlig psykolog, men fick gå och prata med en manlig skötare i stället. Denne skötare har nu, två år efter, gått in och läst hennes patientjournaler.

Men även personal som jobbat på ögonsjukdomar eller med administrativa uppgifter inom landstinget har tjuvläst journalerna.

Bland annat ska två administratörer av sjukresor ha loggat in i journalen från 15 olika vårdavdelningar på en och samma dag, trots att ”Nora” inte haft några sjukresor till de avdelningarna. 

”Oerhört olyckligt”

En förundersökning har inletts av polis som ska undersöka om de vårdanställda gjort sig skyldiga till dataintrång eller tjänstefel.

Sedan tidigare finns rättsfall där vårdpersonal har dömts för att de tjuvläst sin släktingar eller kändisars patientjournaler.

Uppsala landstingsjurist Mats Holmberg beklagar till radion att de anställdas nyfikenhet ”tagit över handen” eftersom fallet blev så uppmärksammat.

– Det är ju oerhört olyckligt och någonting som vi ser allvarligt på. Vi måste ju naturligtvis följa upp samtliga de här som finns loggade på hennes journal, säger Mats Holmberg till Ekot.

Publisert: