Här lever han lyxliv

NYHETER

Så låter Skypegrundaren miljonerna rulla i Sverige

1 av 4 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Ett av landets dyraste Huset ägs av ett bolat registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Den verklige ägaren syns inte i några papper men Aftonbladet kan avslöja att huset ägs av svenske mångmiljardären Niklas Zennström.

Här lever Skypegrundaren och mångmiljardären ­Niklas Zennström, 46, ett liv i lyx och överflöd.

Nu träder tjänstefolk och hantverkare fram och berättar om miljonrullningen.

– Det är det mest fantast­iska hus jag har sett i mitt liv och då har jag ändå sett en hel del, säger bygg­jobbaren Erik till ­Aftonbladet.

Den tjusiga villan är som ett litet träslott och ligger vid en strand i Stockholmstrakten. Kostnaden var 38 miljoner, vilket gör huset till ett av Sveriges dyraste.

Officiellt är det bolaget Kalmar Investments Limited, registrerat på Brittiska Jungfruöarna, som äger fastigheten. Den verklige ägaren bakom bolaget i skatteparadiset syns inte i några papper. Säljaren har fått skriva på ett avtal om att inte berätta vem det är.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att ägaren är svenske Niklas Zennström. Han är stenrik, bor i London och fick tillsammans med sin kompanjon 19 miljarder kronor när de sålde sin skapelse Skype till Ebay 2005.

Köpte skärgårdsö

Utöver det lilla träslottet har han på senare år köpt en hel ö i Stockholms skärgård för cirka 75 miljoner kronor, även det via ett bolag.

Men det är i träslottet han bor när han är i Sverige.

När huset köptes 2008 var det ganska nyrenoverat.

– Men det mesta gjordes om. Jag skulle tro att han har lagt ner runt 40 miljoner sen han köpte huset. Det är otroligt påkostat, säger bygg­jobbaren Erik.

Sommaren 2009 var stora delar av den 13 500 kvadratmeter stora tomten uppgrävd. Det var grävmaskiner, hantverkare och full ­aktivitet över allt.

Huset totalrenoverades och på tomten installerades nya stora septiktankar, avsaltningsanläggning och reningsverk för havsvattnet.

Då ringde telefonen. En assistent förklarade att Niklas Zennström skulle ha midsommarparty.

– Då lade man ner enorma belopp på att göra i ordning trädgården. Groparna fylldes, gräsmattor rullades ut och blommor och växter planterades ut, berättar ­Erik.

– Efter festen togs allt bort och tomten grävdes upp igen så att arbetet kunde fortsätta.

Trasig båtlift

Nere vid vattnet ligger en exklusiv sjöbod som har renoverats till nyskick.

– Den är i precis samma stil som hans stora hus.

Erik minns när båtliften vid bryggan där Niklas Zennström har haft sin Nimbusbåt gick sönder.

– Ett styrprogram hade gått sönder och elektrikern frågade om han skulle köpa ett nytt kort som kostade runt fyra tusen. Då skrattade bara byggledaren och sa: ”Handlar det inte om miljoner så behöver du inte fråga”.

Byggjobbaren berättar att allt renoverades till toppskick. Bara staketet och bevakningen ska ha kostat ett par miljoner:

– Det är kameror överallt.

Erik har aldrig tidigare varit på ett motsvarande bygge.

– Det fanns inga begränsningar.

Allt i allo

Thomas har jobbat som ett mellanting mellan ­betjänt och vaktmästare i huset.

– Alltid när han skulle komma hem ringde hans assistent mig och så skulle jag fixa i ordning allting. ­Det gällde både bilen och båten och se till att allt var i ordning inne i huset.

Bilen, en större Audi, stod alltid körklar under det ­fåtal dagar per år som den utnyttjades. Inför parets Zennströms ankomst skulle Tomas även plocka fram utemöblerna och grillen.

Enligt Thom as handlade arbetet inte bara om att ­klippa gräs, städa och se till b­åten och bilen. Paret Zennström hade också vissa ­uttryckliga önskemål:

– De ville ha bröd från ett särskilt bageri.

I samband med middagar och fester var det flera personer som jobbade.

– De hade alltid någon kock som de hyrde in, en gång var det en känd kock.

Huset är byggt 1929 och är på 375 kvadratmeter.

När Thomas var där hängde ett diplom i arbetsrummet, Kungliga tekniska högskolans stora pris som Niklas Zennström fick 2009 ”för sitt storslagna entreprenörskap och teknikkunnande”. Ett annat rum var inrett som gym.

Vill bygga orangeri

Hos kommunen finns en ansökan om att få bygga ett orangeri och ett gym vid sidan om det stora huset. Korrespondens med kommunen sköts av advokatbyrån Vinges kontor i Göteborg.

När Niklas Zennström slog till på huset lade han upp det mesta kontant och behövde aldrig ta ut några nya pantbrev.

Aftonbladet har upprepade gånger förgäves sökt Niklas Zennström per telefon och mejl.

Fotnot: ­Namnen Erik och Thomas är fingerade.

Har 250 miljoner användare

Skype är en programvara för mjukvarutelefoni som möjliggör kostnadsfria röst- och videosamtal till andra användare, lanserat 2003.

Företaget Skype Technologies S.A. (med säte i Luxemburg) grundades av entreprenörerna Niklas Zennström från Sverige och Janus Friis från Danmark.

År 2005 såldes Skype Technologies S.A. till det amerikanska auktionsföretaget Ebay, som 2009 sålde vidare 65 procent av aktierna i Skype till en grupp privata investerare. År 2011 såldes Skype Technologies S.A. vidare till Microsoft Corporation.

År 2012 nyttjades Skype av cirka 250 miljoner användare per månad.

Källa: NE