Nyheter

Säpolarmet: Han är ett hot

avErik Wiman, Richard Aschberg

Polisen har jagat en 40-årig man inför Madeleines bröllop

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK
En specialgrupp inom Säpo har slagit larm om den 40-årige mannen. Säkerhetspolisen vill hålla mannen borta från nationaldagsfirandet och prinsessan Madeleines bröllop.

Inför prinsessan ­Madeleines bröllop har polisen jagat en 40-årig våldsman.

Säpo har slagit larm om att han kan utgöra ett hot mot kungafamiljen.

– Det är en person som skulle kunna begå ett ­riktigt allvarligt brott, ­säger en källa.

Mannen har dömts för 89 olika brott, bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och fridskränkning. Vid ett tillfälle när han greps hade han beväpnat sig med kniv och yxa.

Enligt en poliskälla har mannen under jakten bedömts som ”farlig och mycket labil”.

Annan inriktning

Det är Säpos specialgrupp som inriktar sig på enskilda hotutövare som har slagit larm om mannen inför ­nationaldagen och prinsessan Madeleines och Chris O’Neills bröllop den 8 juni.

Efter mordet på Anna Lind har säkerhetspolisen allt mer inriktat sig på att identifiera och stoppa ­enskilda personer som kan utgöra ett hot mot demokratin och statsledningen.

Enligt författnings­skyddet på Säpo har ”enskilda hotaktörer en stor spännvidd: från den verk­lige enstöringen med ­ytterst lite kontakt med omvärlden till den som fått i uppdrag att på egen hand utföra en våldshandling oavsett bevekelsegrund.”

Har varit rörmokare

Efter att ha gått ut skolan började mannen att jobba på Scania. Han försörjde sig senare under några år som rörmokare, men har de senaste tio åren mestadels varit sjukskriven.

Enligt en paragraf ­7-undersökning som gjordes efter att han hade ­begått flera våldsbrott för några år sedan har han haft stora problem.

Rättspsykiatrikern konstaterade då att mannen haft ”psykiatrisk kontakt på grund av förföljelsetankar, konspirationsidéer och en svårhanterlig impulsiv ­aggressivitet”.

Läkaren bedömde att mannen hade förföljelsetankar. Vid en påföljande rättspsykiatrisk undersökning ansågs det dock inte att mannen begått gärningarna under inflytande av allvarlig psykisk störning.

Både Säpo och den van­liga polisen har utrett eventuella hot och risker i samband prinsessbröllopet i sommar.

Nyligen gick Säpo ut till den öppna polismyndigheten med larmet om 40-åringen. Han är efterlyst för att avtjäna ett fängelsestraff på tre månader för bland annat olaga hot.

– Vi har jobbat en del med det här, säger en källa vid Uppsalapolisen.

Skriven i Stockholm

– Säpo ville ha hjälp att gripa mannen för att hålla honom borta i samband med bröllopet.

Mannen är skriven i södra Stockholm, men misstänks ha fört ett kringflackande liv och bland annat uppehållit sig i Uppland.

Enligt en obekräftad uppgift till Aftonbladet ska mannen ha gripits i går i Uppland och förts till ­häktet för att skickas vidare till den anstalt där han ska avtjäna sitt straff.

Tidigare hot mot kungafamiljen

2008 spred den så kallade ninjamannen skräck när han iförd maskering och svärd gick runt och sa att han hatade prinsessan Victoria. Mannen greps, misstänkt för förberedelse till grov misshandel och brott mot knivlagen.

2005 greps en psykiskt sjuk man när han försökte ta sig in på Stockholms slott. Mannen trodde att han och Victoria var ett par.

Sommaren 2000 klättrade En 44-årig psykpatient över stängslet till Solliden mitt i natten. ­

Mannen hade tidigare förföljt kronprinsessan.