Nyheter

Rasade mot dansk fiskporr - krävs på pengar

Av: 

Martin Nilsson

Förstasidan till tidningen Fisk og fri.
Förstasidan till tidningen Fisk og fri.

NYHETER

Nakna kvinnor som poserar med döda fiskar. Det är ett stående inslag i den danska fisketidningen Fisk & Fri.

När Tomas Gunnarsson, som driver bloggen Genusfotografen, kritiserade tidningen och publicerade bilderna blev det ramaskri på sociala medier.

Nu kräver Fisk & Fri ersättning för nakenbilderna.

I fem år har den danska sportfisketidningen Fisk & Fri haft ett stående inslag med "fiskepiger" i tidningen – där den tyska fotografen Oliver Porat låtit nakna kvinnor posera tillsammans med döda fiskar. På de utmanande bilderna, som funnits med i varje nummer sedan 2007, syns nakna kvinnor smeka sig mot bland annat laxar, braxar och öringar.

"Spyr, gråter och gapskrattar"

I veckan uppmärksammade den svenska fotografen Tomas Gunnarsson, som driver bloggen Genusfotografen, bilderna – och genomslaget blev enormt. Närmare 300 personer har kommenterat inlägget och både svensk och dansk media har skrivit om fenomenet.

– Folk spyr, gråter och gapskrattar. Det är så himla lustigt att tänka på de här sportfiskeintresserade danska männen som kan tända på det här: en stor slemmig karp i knät på en kvinna, säger Tomas Gunnarsson och fortsätter. 

– Men sedan är det också ett oerhört kvinnohat i vissa av bilderna. Det finns en bild på en kvinna som har ett fiskedrag i munnen och en genomskinlig nättopp som påminner om ett fiskenät. Folk har mått illa av att se de här bilderna.

Kräver ersättning

Men även genuskritiken har mött kritik. I veckan skrev den danska författaren Mikael Jalving ett inlägg på SVT Debatt där han gick till hård attack mot "svenska genustalibaner" som missar humorn i bilderna.

Nu kräver även Fisk & Fri att Tomas Gunnarson ska betala ersättning för bilderna. 2000 kronor per dag som bilderna har legat uppe vill tidningen ha - en summa som fördubblas om inte bilderna tas bort omedelbart.

– Det här är fullständigt rimliga och normala krav – om man använder bilderna får man betala för det. Så är lagen i Danmark, säger Fisk & Fris chefredaktör Jens Bursell till SVT.

Han menar att det ekonomiska kravet inte är ett sätt att försöka tysta kritiken.

– Nej, nej. Alla har rätt att ha vilken åsikt de vill om bilderna. Vi tycker att det är fint att han vill diskutera det här, men han har inte rätt att publicera bilderna, säger Bursell.

Krävdes på 15 000 kronor

Tomas Gunnarsson har tidigare publicerat bilder på ett liknande sätt. Då gällde det Arlanda Express tidning Xpress, som enligt Gunnarsson framställde kvinnor på ett könsstereotypt sätt. Bilderna lades ut på bloggen - och Tomas Gunnarsson krävdes på 15000 kronor i upphovsrättsersättning och tog bort bilderna från sajten.

– Som svensk lag ser ut hade det varit okej att kritisera och visa bilderna i tryck, men det är inte okej att göra det på internet. Förra gången samlade jag ihop pengarna på mindre än ett dygn och då var folk rörande eniga om att den här lagen inte hänger med i tiden, säger Tomas Gunnarsson.

– Det här var en risk jag tog och det lutar nog åt att jag kommer att ta bort fiskbilderna. Bilderna har spridits internationellt och jag har kastat ljus på olämpligheten i att Danmarks största sportfisketidning talar om för kvinnliga fiskare att de är välkomna som objekt, inte som subjekt.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: