Snöoväder drar upp över Sverige

1 av 29 | Foto: LÄSARBILD
Bilder från ovädret den 5 december

avIda Gustafsson, Niklas Eriksson

NYHETER

I dag väntas flera decimeter vräka ner och skapa problem för miljoner svenskar.

I kombination med hårda vindar är rådet enkelt:

– Det bästa är att låta bilen stå, säger Sven-Åke Gustafsson på Trafikverk­et.

Kollektivtrafiken i Stockholmsområdet har drabbats av snöovädret, där är förseningar uppåt 45-minuter på sina håll, är att vänta i buss- och pendeltågstrafiken.

– För tunnelbana och lokalbanor ser det ut att rulla på bra, men det är inte nådigt ute just nu så det växlar naturligtvis kraftigt, säger Fredrik Cavalli- Björkman på SL:s pressjour till Aftonbladet strax efter halv sju-tiden.

Resenärer ombeds att kolla på sl.se innan de beger sig ut i lokaltrafiken. 

Även flygtrafiken till och från Arlanda har drabbats av snöovädret.

”Till följd av kraftigt snöfall gör att det är stora begränsningar i flygtrafiken till och från Stockholm. Vi uppmanar resenärer att avvakta och följa utvecklingen samt hålla kontakt med sitt flygbolag”, skriver Swedavia på sin sida.

”Ute med allt vi har”

Klass 2-varning är utfärdade över Stockholms län och enligt SMHI väntas två-tre decimeter nysnö. Snöfallet började redan i går kväll och ska fortsätta till i eftermiddag.

– Det ser ut att bli stökigt. Utöver att det snöar så blir det också blåsigt med frisk vind som skapar drivbildning som ställer till det, säger Gustav Åström, meteorolog på SMHI.

Trafikverket i Stockholmsregionen har under natten varit ute och jobbat.

– Vi är ute med allt vi har. Och snön i sig är inget problem om den kommer rakt uppifrån, problemet är blåsten som skapar drivbildning, säger Sven-Åke Gustafsson, trafikledare vid Trafikverket.

– Det blir dessutom halkigt när snön blåser runt och slipar till vägarna. Men vi är ute med halkbekämpning och snöröjning hela tiden.

Varningar utfärdade

Även polisen har förberett sitt manskap på att det kan bli rejält med strul i trafiken och långa pass utomhus för att dirigera trafiken.

– Vi har gått ut och meddelat dem att ta med extra kläder och vatten, säger Göran Callervik, polisinspektör på länskommunikationscentralen i Stockholm.

Snöovädret som slår mot Stockholm i dag berör också stora delar av Götaland och övriga Svealand. Klass 1-varningar är utfärdade

i Västra Götalands norra delar, Jönköpings län, Kalmar län utom Öland, Östergötland, Södermanland, Örebro län, Västmanland och Uppsala län.

Även i Gävleborg är en klass 1-varning utfärdad för stora mängder snö. Och längs Hälsinglands kust väntas långa band med snöbyar uppstå när mycket kall luft drar ut över Östersjön.

– Det finns en risk för en snökanon som slingrar sig in över hälsingekusten, säger meteorolog Gustav Åström.

Långa köer

Snöovädret som nu intensifieras över Stockholm ställde till stora problem längre söderut under gårdagen. Längs E4 i Jönköpings län åkte flera av de hala vägarna.

En lastbil som ställde sig på tvären orsakade flera timmar långa köer.

– Sedan har ytterligare två lastbilar kört in i detta som jag förstått det. Det har stått stilla i, ja snart två timmar, sa Bo Kellerth, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, vid 22.20.

Var försiktiga

Även längs Norrlandskusten har flera lastbilar har blivit stående i halkan. Bland annat i Medelpad och Ångermanland har detta orsakat trafikproblem.

På Trafikverkets hemsida uppmanas alla till försiktighet i trafiken under dagen. ”Stora störningar i vägtrafiken i hela landet är därför att vänta främst under natten och den tidiga morgonen och under rusningstid i Stockholm” skriver man.

Och ber alla att sänka hastigheten, hålla avståndet och undvika omkörningar.

– Bäst är att låta bilen stå och åka kommunalt, säger trafikledare Sven-Åke Gustafsson.

Texten uppdateras