Nyheter

Fyra döda i snökaoset

Av: 

Lisa Röstlund

Olof Svensson

Joakim Carlson

Erik Melin

NYHETER

Extrema trafikproblem när snökaoset slog till

Snökaoset har lamslagit Sverige - fyra personer har under dagen dött i trafikolyckor.

I Falköping dog en man efter att hans lastbil träffats av timmer i en kollision.

I Gimo dog en man efter en frontalkrock med en lastbil.

Snöovädret klättrar nu upp längs Norrlandskusten och SMHI varnar för fortsatt kaos.

Fyra personer rapporteras ha dött i Sverige under dagen på grund av vädret. Senast en man som frontalkrockade med en lastbil på länsväg 292 utanför Gimo. Fyra personer färdades i bilen, de andra tre befinner sig på sjukhus med oklara skador.

– Det har stått bilar till höger och vänster och stadsbussar som inte kommer fram, säger Henrik Öhman, vakthavande på Uppsalapolisen.

Tidigare i eftermiddags dog en man i Falköping efter en krock mellan tre lastbilar och en personbil.

Mannens fordon träffades av timmer som välte från en av lastbilarna.

I Sundsvall hittades en man död efter en trafikolycka. I Herrljunga dog en 30-årig kvinna efter att hon kört av vägen.

Vid 17-tiden välte en chartrad buss med 50 pensionärer på E 18 utanför Enköping. Enligt polisen skadades ingen allvarligt och samtliga passagerare kunde åka vidare med ersättningsbussar.

SMHI: Fortsätter upp mot Norrland

Enligt SMHI ska vädret mojna under kvällen och natten. Snöfallet kommer lugna ner sig över Stockholmsområdet – men en del av ovädret kommer fortsätta upp längs Norrlandskusten.

– Det har ju redan börjat avta. Fortfarande är det ganska ymnigt snöfall över Roslagen. Sen i morgon får man fortfarande räkna med att det snöar lite av och till, dessutom avtar vindarna, säger Linnea Rehn på SMHI.

Hon fortsätter:

– Nu pratar jag främst om Stockholmsregionen. Men snöfallet kommer fortsätta upp över Norrlandskusten. Så i Uppland, Gävleborg och Västernorrland kan det fortfarande vara besvärligt. 

✓ Vädret 

SMHI gick tidigare i dag ut med klass 1 varningar i stora delar av landet och en klass 2 för Stockholm län och Roslagskusten.

I morgon torsdag ger lågtrycket snöfall främst över nordostligaste Götaland, östra Svealand och vidare upp över Norrland. Temperatur från runt –5 grader i söder till 15-20 minusgrader längst i norr.

✓ Trafiken

En person dog och flera skadades svårt i Falköping under eftermiddagen. Tre lastbilar och personbil var inblandade i en krock – där en av lastbilarna välte över ett annat fordon.

– En av lastbilarna hade timmer i sig och har då vält över hytten på en annan lastbil, berättar polisen i Falköping.
Polisen gick även ut med att det är livsfarligt att köra bil i Stockholmsområdet. De kraftiga vindarna gör att vägunderlaget blir oberäkneligt.

– Det kan vara förenat med livsfara att ge sig ut i det här vädret. Ska du ge dig ut med bilen ska det finnas ett verkligt stark skäl, säger Bengt Svensson, poliskommissarie på Rikspolisstyrelsen.

Blåsten och snön har skapat svårt väglag i hela landet. Under hela dagen har det varit mycket begränsad framkomlighet på vägarna runt om Stockholmsområdet.

– Det är väldigt begränsat, har man möjlighet ska man inte ta sig ut på vägarna. I Vårbybacke på E4 efter bron, där har vi långtradare som inte kan ta sig upp. Vi har haft stopp där i cirka en timme på grund av halka, säger han, säger  Sezgin Sahin som är produktionsledare på Trafikverket Stockholm.

Pontus Heieraas var ute för att skotta fram sin bil på Rörstrandsgatan när han såg ett gäng militärer som puttade en mindre buss genom snömodden.

– Jag var ute själv och skottade bilen, så sprang de omkring och hjälpte till. Det var många som högg dem när de gick förbi, säger han och tillägger:

– Det verkar vara den allmänna stämningen på gatan: att folk hjälper varandra.

Bussar i Stockholm: Merparten av Stockholms busstrafik har varit inställd eller stillastående under eftermiddagen och kvällen.

I Sollentuna, Söderort, Solna, Bromma och Järfälla verkar kollektivtrafiken rulla på någorlunda – men med försenade avgångar och oregelbunden trafik, enligt SL:s hemsida.

Tidigare i dag krockade en buss med en snöplog i korsningen Norrtullsgatan Ynglingagatan. En person ska ha förts till sjukhus.

E4 vid Nyköping: Två lastbilsolyckor inträffade under morgonen. En vid trafikplats  Kungsladugården och en vid Jönåker.  En lastbilschaufför uppges ha skadats lindrigt enligt Sörmlandspolisen.

Västerås: En olycka på E18 vid Skallbergsmotet samt en på riksväg 66 Lillhärad. Inga personskador på någon av dessa, dock begränsad framkomlighet. En lastbil och personbil har krockat på Kungsängsgatan i Västerås vid 9-tiden. Föraren hade bröstsmärtor och kördes till sjukhus.

Hässleholm: En personbil kolliderade med en taxi på Skolgatan i höjd med Andra Avenyen vid 9-tiden.

Jönköping: Två trafikolyckor inträffade inom kort tid under morgonen i Jönköpings närhet. På länsväg 132, Lekeryd kolliderade en bil och en buss. På E4:an, Ljungarum i södergående fil körde en personbil av vägen. Inga personskador inrapporterade.

– Det är framför allt utmed Vättern som det är problem. Det är mycket halt och lite modd så det har skett en del avåkningar och lastbilar som inte kommer inte upp för backarna på E 4, säger Jan Lagerqvist, som är presstalesman hos polisen i Jönköping, till TT.

Under eftermiddagen körde en bil med tre personer in i ett träd en kilometer nordväst om Jönköping. Två kunde ta sig ut på egen hand, den tredje fick klippas loss. Samtliga fördes till sjukhus med okända skador.

Västra Götaland: En dödsolycka rapporterades från trakterna mellan Vedum och Herrljunga tidigare i dag. En kvinna i 30-årsåldern har avlidit sedan hon kört av vägen.
– Det är visserligen snöigt på platsen, men vi vet inget om orsakerna till olyckan eftersom det inte finns några vittnen, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland, till TT.

Stockholms län: Sex bilar, en lastbil och en buss i stor olycka vid Kättsta. Stort pådrag – och avspärrat från Knivsta på E4:an södergående. Två personer med nackskador förda till sjukhus.

✓ Tåg

Efter en tuff dag gav SJ till slut upp kampen mot snöovädret. I ett sms uppmanade de sina kunder att stanna hemma:

"På grund av den ovissa väderleken och det osäkra trafikläget ber vi de som måste åka med tåg att så snart som möjligt resa hem", skriver man bland annat.

– De som inte behöver ut och resa, de bör omvärdera om de kanske kan åka senare i stället – eftersom det är en hel del problem i trafiken. Vi kommer även under eftermiddagen ställa in ett antal tåg och reducera trafiken, säger Elina Yli-Torvi till Aftonbladet.

Men för de som väljer att inte resa gäller reseersättningen.

– Om man väljer att inte resa med oss så tar man kontakt med oss, så får man full återbetalning, menar hon.

Alla upptåg ska även ha ställts in enligt Trafikverket.

✓ Pendeltåg

SL rådde tidigare resenärer att undvika att åka med pendeltågen.

"Din resa kommer att ta längre tid och det kommer att vara trångt", skriver SL på sin hemsida.

Vid 19.30 var trafiken oregelbunden och SL skrev på sin hemsida att resenärer får räkna med förseningar.

✓ Tunnelbana

Tunnelbanan drabbades av stora förseningar under dagen - från och till havererade trafiken totalt.

Flera resenärer är upprörda över bristen på information:

– Vi stod i över 30 minuter på perrongen innan vi fick besked att tågen var inställda, och att "bussar är beställda". Ingen buss syntes till på nästan lika länge, men fick efter mycket om och men plats på ordinarie buss mot Högdalen. Man förstår att snön drabbar även SL, men lite information har ingen mått dåligt av i snön och kylan.

Vid 20.30 skrev SL på sin hemsida att resenärer får räkna med förseningar framför allt på röda linjen.

 ✓ Flyget

Även SAS tvingades ge upp i yrvädret. På flygbolagets Twitter rekommenderade man tidigare under dagen sina resenärer att inte ens åka till Arlanda.

"På grund av de kraftiga snöfallet på Arlanda rekommenderar vi alla våra kunder att inte åka till flygplatsen", skriver de på forumet.
Kunderna uppmanas hålla koll på http://www.flysas.com/?vst=true#.

Trafiken på Arlanda kommer att dras med inställda flyg fram till midnatt, uppger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia. 
– Vädret blir inte bättre, vi har fortsätta restriktioner. Vi har ett ytterst besvärligt läge åtminstone till midnatt. Sen får vi se hur det utvecklar sig. Det är jättebesvärligt i och med den här väderleken. De allra flesta flygningar ställs in, men några enstaka kan genomföras. 
Han uppmanar resenärer som ska åka i morgon att hålla koll på läget och kontakta sina flygbolag.

Bromma kan ta emot enstaka plan.

På Landvetter och Sturup fungerar flygtrafiken som den ska, med undantag för flyg till och från Stockholm.

✓ Posten

Enligt ett pressmeddelande från posten kan brev och paket som ska till och från områden kring östra delarna av Götaland och Svealand, trakterna kring södra Vänern och delar av Norrlandskusten försenas.

Distributionen i hela landet är därmed drabbad av störningar.

Posten uppger även att i delar av Stockholms län, Uppsala län och Södermanlands län kommer postens brevbärare inte kunna dela ut post under dagen.

✓ Skolorna

✓ Elen

I Östergötland blev 150 elkunder hos strömlösa på grund av vädret under morgonen, säger Jan-Erik Olsson, informationschef på Eon elnät.

Strömmen försvann i flera fastigheter på nedre rud i Karlstad 9:55.

Vid 20.30 var omkring 6 100 av Eons, Fortums och Vattenfalls kunder utan ström, skriver TT.

Texten uppdateras.

Tipsa | Aftonbladet

ANNONS EXTERN LÄNK

Klart.se

Klart.se

Jämför alla charter- och paketresor med en enda sökning
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter