Nyheter

Lärarstrejken avblåst – överens om löner

Av: 

Josefin Westin

Pontus Ahlkvist

Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, tillsammans med Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén under kvällens konferens.
Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund, tillsammans med Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén under kvällens konferens.

NYHETER

Det blir ingen lärarstrejk.

Båda parter har godkänt medlarnas bud.

– Vi är mycket nöjda, säger Ingela Gardner Sundström i SKL:s förhandlingsdelegation.

Ingela Gardner Sundström, ordförande för förhandlingsdelegationen , Sveriges Kommuner och Landsting.

Striden om lärarnas löner fortsatte i kväll.

Lärarnas två fackförbund, Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund och Sveriges kommuner och landsting höll presskonferens i Stockholm.

Enligt SKL:s hemsida har parterna kommit överens. Budet godtas.

– Vi är mycket nöjda att efter denna utdragna förhandling ha fått till ett längre avtal som ger oss lugn och ro och möjlighet att tillsammans koncentrera oss på viktiga utvecklingsfrågor i skolan. Det tjänar både elever och lärare på, säger ordföranden för SKL:s förhandlingsdelegation, Ingela Gardner Sundström i ett pressmeddelande.

Lärarfacken: "Vi säger ja"

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, bekräftar det för Aftonbladet:

– Vi säger ja till budet.

Lärarfacken krävde kraftiga löneökningar – på sikt så mycket som 10 000 kronor.

Nu har lärarfacken och SKL kommit överens om ett lönelyft på 4,2 procent i år och minst det så kallade industrimärket för 2013. I snitt innebär avtalet ca 1100 kronor mer per månad för landets lärare.

– Läraravtalet ger lärarna mer än andra och det är ett första steg mot att höja läraryrkets attraktivitet. Nu har kommunerna drygt två år på sig att visa att de fortsätter att prioritera lärarna. Om de låter bli tvekar vi inte att säga upp avtalet i förtid, säger Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Skulle någon av parterna ha sagt nej till medlarnas bud väntade en två veckors varselperiod, då parterna har möjlighet att förbereda strejk eller lockout.

– Jag är helt på det klara med att det finns många som velat gå i strejk, av frustration och ilska över hur de har blivit behandlade. Det blir säkert många protester, men jag är beredd att stå upp för detta, säger Metta Fjelkner, ordförande för Lärarnas riksförbund till Aftonbladet.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter