Häktas för mordet på Leif, 73

NYHETER

24-åringen var misstänkt för mordet på guldhandlaren Leif Klatzkow, 73.

Efter att ha lämnat över sig själv till polisen häktades han i dag – misstänkt för mord och människorov.

– Vi ska begrava min bror alldeles snart, så den här nyheten kunde inte infalla på en bättre dag, säger Tommy Klatzkow.

Mannen anhölls i tisdags i sin frånvaro misstänkt för mordet på Leif Klatzkow.

I går kväll greps han.

– Han kom tillsammans med sin advokat självmant in till polisen, säger åklagare Fredrik Karlsson, förundersökningsledare i ärendet.

24-åringen ska sedan tidigare vara känd av polisen, men inte för några våldsbrott.

Erkänner brott

Under torsdagen hölls häktningsförhandlingar med mannen. Med en grön t-shirt över huvudet erkände han grovt rån och vållande till annans död. Förhandlingarna hölls bakom lyckta dörrar och efter närmare 45 minuter kom beskedet: 24-åringen häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord och människorov.

Enligt häktningsframställan finns det risk för att den misstänkte undanröjer bevis, samt för att den misstänkte kan komma att fortsätta sin brottsliga verksamhet. Därför begär åklagaren också att 24-åringen ska kunna åläggas med restriktioner under häktningen.

Åtal ska väckas senast 2 maj.

Jordfästning i dag

I dag begravs också Leif Klatzkow.

– Hela familjen är samlad och vi ska begrava min bror alldeles snart, så den här nyheten kunde inte infalla på en bättre dag, sa Tommy Klatzkow till Aftonbladet på torsdagsförmiddagen.
– Vi kommer att hedra honom med det i dag under begravningen. Det känns strålande, jättejätteskönt.

"Har lämnat spår efter sig"

Lars Byström, informationsansvarig på länskriminalen, är mycket förtegen och vill inte uppge vad det var som gjorde att misstankarna riktades mot mannen.

– Jag vill inte kommentera det i nuläget, säger Lars Byström.

Polisen jagar nu ytterligare två gärningsmän.

– Det känns väldigt bra att vi gripit en person efter så kort tid. Det är alltid tacksamt i en utredning att man har någon person i en konstellation gripen, säger Lars Byström.

Han är säker:

– Vi kommer att gripa fler.

Enligt åklagare Fredrik Karlsson är utredningsläget gott.

– Det finns många övervakningsfilmer och spår efter dem. Samtliga tre har lämnat spår efter sig, säger han.

I går kväll hölls ett första förhör med 24-åringen.

– Det han uppgett till polisen är i stort sett det vi vetat och han har vidgått stora delar av gärningen, säger Fredrik Karlsson.

Var den som höll vakt

Kändisjuveleraren Leif Klatzkow mördades i sitt hem på Reimersholme i Stockholm under natten mot den 27 januari.

Tre gärningsmän hade då hållit hans hustru fången i bostaden under flera timmar medan de väntade på guldhandlaren. När Leif Klatzkow kom hem överfölls och bands han.

Gärningsmännen tvingade till sig både nycklar och koder för att ta sig in i Klatzkows guldbutikslokal på Rosenlundsgatan på Södermalm i Stockholm.

Två av männen åkte till lokalen, medan den tredje höll vakt över det skräckslagna paret.

Men gärningsmännen som åkte till butiken saknade en kod till ett av kassaskåpen och ringde sin kumpan som var kvar i makarna Klatzkows bostad. När Leif Klatzkow uppgav att han inte hade den uppstod tumult och guldhandlaren höggs ihjäl.

24-åringen var, enligt åklagaren, den av gärningsmännen som var kvar i lägenheten när de övriga två tog sig till butiken.

Hans försvarare Johan Eriksson vill i nuläget inte uttala sig om hur hans klient mår eller varför han lämnade över sig själv till polisen.