Slår till när du stannar

NYHETER

Så lurar vägpiraterna bilister ute i Sverige: De hotar med vapen

1 av 2 | Foto: ”Kastar sig ut i vägen”Väg­piraterna ger sken av att ha problem med ­bilen eller bensinstopp. I vissa fall har personer kastat sig ut för att få stopp på bilar.

Trafikanter har den senaste veckan stoppats av männis­kor som försökt byta smycken mot kontanter.

Polisen varnar nu för väg­pirater som står längs med de svenska vägarna.

– Stanna inte utan ring polisen i stället, säger Lars-Göran Bäckman, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

De tyskregistrerade bilarna står vid motorvägarnas av- och påfarter och försöker påkalla andra trafikanters uppmärksamhet. De bilister som har stannat har erbjudits smycken i utbyte mot kontanter.

– Vi har haft en del samtal in till länskommunikationscentralen med guldförsäljare som har stått och försökt byta till sig kontanter, säger Jimmy Modin, ­polisens press­talesman i Skåne.

Även polisen i Uppsala, Stockholm och Västra Götaland har under den senaste ­tiden fått flera samtal om människor som vill ha hjälp med bensin längs med ­vägarna. I Bohuslän har de koncentrerat sig på motorvägen i höjd med Strömstad.

– Vi har haft vägtrafikanter som mer eller mindre ganska brutalt stoppat andra trafikanter ut med vägen E6. Man har kastat sig ut i vägen för att få stopp på bilar och få dem in till vägkanten. De ger sken av krångel med bilen eller bensinstopp, säger Lars-Göran Bäckman, inre befäl vid polisen i Uddevalla.

Falska guldsmycken

Enligt honom har de haft ­motorhuvarna öppna på ­bilarna och de har försökt få hjälp med bensin för att kunna ta sig hem.

I vissa fall har de försökt ­sälja falska guldsmycken för ett par hundralappar och uppåt till ­bilisterna.

Fenomenet med vägrånare är återkommande i Skåne och vid tidigare år har polisen fått in prover på de smycken som folk tvingats köpa.

– Där har man konstaterat att det är guldfärgat metall. Och man borde känna det när man håller smycket i handen. Guld är tungt och det är inte de här smyckena, säger Jimmy Modin, vid Skånepolisen.

”Folk är livrädda”

Enligt Lars-Göran Bäckman känner sig folk tvingade till att köpa:

– Det jag har märkt är att folk är livrädda. En del betalar för att komma därifrån och för att slippa dem. Det blir så hotfull stämning.

– Det finns även personer som blir väldigt hotfulla. Och där menar vi att man genomför ett regelrätt rån med vapenhot, säger Lars-Göran Bäckman.

Polisens råd är att aldrig stanna för människor som behöver hjälp vid motorvägarna.

– Vi lever i ett mobiltelefonland. Och är det tre-fyra stycken personer som står vid vägkanten kan de antingen gå och få hjälp i ett närliggande hus eller så har de en mobiltelefon som de kan använda för att själva ringa efter hjälp, säger Lars-Göran Bäckman.

Trafikfara att stanna

Samma råd ges av polisen i Skåne som poängterar att det är kan vara en trafikfara att stanna.

– Men det är också så att det faktiskt kan vara personer som behöver hjälp. Men det är bättre att man ringer till oss för att få den hjälpen, vi har hjälp­medel som våra blåljus för att påkalla trafikanternas uppmärksamhet. Och om folk behöver hjälp kan vi erbjuda det på ett säkert sätt, säger Jimmy Modin.