Vittne i ”da Costa-fallet” hittad mystiskt död i Thailand

1988 vittnade Anna i rättegången mot läkarna som misstänktes för styckmordet på Catrine da Costa.

I söndags hittades hon mystiskt död i Phuket, Thailand.

Omständigheterna kring dödsfallet är oklara.

Grannar till den 55-åriga Anna slog larm efter att de inte sett henne på länge och vid 18-tiden i söndags kväll, lokal tid, hittades hon död i det hus hon hyrde i thailändska Phuket.

Hon tros ha legat död i tio dagar innan hon hittades, enligt Bangkok Post.

Hur kvinnan dött är oklart men kroppen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning för att dödsorsaken ska kunna fastställas. Polisen misstänker i nuläget inget brott. Thailändsk polis har underrättat svenska konsulatet om dödsfallet.

– Jag bekräfta att vi känner till att en svensk kvinna i 50-årsåldern avlidit i Phuket och att anhöriga är underrättade, säger Victoria Bell på UD:s pressjour.

Omdiskuterad rättegång

Den nu avlidna kvinnan gjorde sig på 80-talet känd som "dagboksvittnet" Anna i rättegången mot "obducenten" och "allmänläkaren", som stod åtalade misstänkta för styckmordet på den prostituerade Catrine da Costa i Stockholm.

27-åriga da Costa försvann i juni 1984. En dryg månad senare hittades delar av henne i plastsäckar vid Talludden under Essingeleden. Efter några veckor hittades fler kroppsdelar.

Catrine da Costas huvud, genitalier, inre organ och hennes ena bröst har emellertid aldrig återfunnits.

Fynden av kroppsdelarna ledde till en av de mest omdiskuterade mordrättegångarna i svensk rättshistoria. En process i vilken den nu avlidna 55-åriga Anna skulle spela en betydande roll.

Uppgifter om två perversa läkare

Dagboksvittnet dök upp mellan de båda rättegångarna mot läkarna under våren 1988. Hennes dagböcker innehöll uppgifter om att da Costa hade känt två perversa läkare.

Hon visade upp två dagböcker för åklagaren. Hon påstod sig ha antecknat vad Catrine under 1983 och 1984 skulle ha berättat för henne om de två läkarna. De skulle enligt Anna ha haft sex med Catrine i något som kallades "dödsrummet". Sexakterna skulle också ha inträffat i ett litet barns närvaro.

Dagböckernas äkthet kom att ifrågasättas.

Annas berättelser i tingsrätten 1988 skiljde sig nämligen helt från de uppgifter som hon lämnat till polisen fyra år tidigare – i samband med att Catrines kvarlevor hade identifierats.

De första uppgifterna handlade inte om några läkare, barn och "dödsrum" och var helt oförenliga med det som hon senare presenterade i sina dagböcker.

Misstänktes för mened

Läkarna friades till slut på grund av för svag bevisning. Tingsrätten konstaterade dock att de båda styckat den döda kvinnans kropp, ett brott som redan var preskriberat.

Långt senare, år 2000, hördes Anna av polisen som misstänkt för mened. Hon kunde då inte förklara de motsägelsefulla uppgifter som hon lämnat.

De omtvistade dagböckerna var också borta och hon visste inte vart de hade tagit vägen.

Trots det så väcktes aldrig något åtal mot henne. I stället avskrev åklagaren ärendet.

Dagboksvittnet Anna blev 55 år.

Fotnot: Den avlidna Anna heter egentligen någonting annat.

Publisert: