Toppolitikernas gymnasiebetyg

Publicerad 2012-11-29

Annie Lööf politikern som imponerade mest i gymnasiet

Annie Lööf.

Bland bok och blad är det Lööf som imponerar mest.

Centerpartiets Annie är nämligen toppolitikern med högst gymnasiebetyg – fulländade 5,0.

Sämsta partiledaren Göran Hägglund nådde bara upp till Sverigesnittet 3,2.

Lärarförbundets tidning Lärarnas Nyheter har synat svenska politikers skolbetyg. Och granskningen visar ett vida spritt resultat för landets ledare.

Av 48 toppolitiker som man grävt fram gymnasiebetygen på blandas högt och lågt.

Något bättre än folket

Betygen är omärknade till sifferbetyg 1–5 enligt Skolverkets och Högskoleverkets omräkningstabeller och politikernas snitt landar på 3,8.

Som jämförelse har svenska folket ett snitt på 3,2.

– Granskningen visar att svenska politiker i ett internationellt perspektiv har väldigt låga betyg, säger statsvetaren Jenny Madestam till Lärarnas Nyheter.

Den som imponerar mest är Centerns ledare Annie Lööf, som gick ut med toppbetyget 5,0, strax skuggad av justitieminister Betrice Ask (M) på 4,9.

I bottenskiktet bland politikerna finns Magnus Sjödin (M), kommunalråd i Sundsvall, med snittbetyget 2,1. Bland ministrarna samsas Nyamko Sabuni (FP) och Catharina Elmsäter Svärd (M) i bottenträsket med 3,0.

Kvinnor bättre än män

– Att Annie Lööf gick ut med högsta betyg kan vändas emot henne. Väljarna undrar vad hon gjort annat än att sitta med näsan i böckerna. Hon måste därför betona att hon har båda fötterna i myllan, att hon är uppväxt på en gård. Och att Anders Borg hade etta i matte kan snarast ses som en resurs: Han har gjort en resa, tagit igen det med råge och lyckats i alla fall, säger Jenny Madestam.

Enligt undersökningen är kvinnornas snitt något bättre än männens med 3,9 jämfört med 3,7. Alliansen slår oppositionen, men knappt, med 3,8 i snitt jämfört med 3,7.

Hela listan finns att läsa på Lärarnas Nyheters hemsida.

ANNONS