17-åringen skälldes ut av domaren

1 av 5 | Foto: Privat
Maria knivmördades i Landskrona den 23 april i 2012.
NYHETER

LUND. Till sist tröttnade även domaren på att den misstänkte 17-åringen inte gav ordentliga svar på vad som hände när hans syster Maria, 19, mördades.

– Men varför bankade du inte på så in i helvete på granndörrarna när du hörde din syster skrika från sin lägenhet? undrade lagman Ralf G Larsson.

– De kunde ju kommit ut om de ville hjälpa, svarade 17-åringen.

Under flera timmar under eftermiddagen i Lunds tingsrätt försökte åklagaren, målsägarbiträden och advokaten höra 17-åringen som misstänks för mord på sin syster Maria, 19, i Landskrona i våras.

– Jag vet inte, svarade han på de flesta frågorna.

– Jag minns inte, var ett annat vanligt svar.

När hans trovärdighet ifrågasattes surnade han dock till.

– Jag har inget att ljuga för. Jag har inte mördat min syster, skrek han.

”Okänd maskerad man”

17-åringen har hela tiden hävdat att han hade en trevlig kväll med sin syster den 23 april i år. Och att en okänd maskerad man satt och väntade på dem när de kom ut ur systerns lägenhet.

– Han knuffade in oss i lägenheten, säger han utan att kunna ange var i lägenheten de hamnade.

17-åringen hävdar att han sedan blev utslängd i trapphuset och där stod han och hörde systerns förtvivlade skrik. Han knackade inte på grannarnas dörrar och han ringde inte polisen.

– Jag tänkte inte på såna saker. Det gör man inte i såna situationer.

Inte heller mindes han hur systern låg när den maskerade mannen försvunnit eller vilka skador hon hade. Han vet inte ens om han försökte hjälpa henne.

Men han kom ihåg att systern bad honom ringa hennes bäste vän, vilket enligt rättsläkaren var omöjligt eftersom hennes luftstrupe var avskuren.

– Jag vill inte komma ihåg. Jag vill inte svara på era frågor, ni respekterar ju inte mina svar.

Svarade enstavigt

17-åringen fortsatte:

– I sju månader har jag försökt glömma, jag hade nästan lyckats. Men nu börjar ni om igen.

Åklagare Magnus Larsson tog ny sats:

– Jag påstår att du har mördat din syster. Du måste berätta nu.

Men 17-åringen vägrade.

– Du säger att du inte minns vad hon hade för skador. Men när du slutligen ringde SOS uppgav du att hon var knivhuggen över hela kroppen. Hur kunde du veta det?

Men de undvikande och enstaviga svaren fortsatte.

17-åringen fick också en mängd frågor om vad han tyckte om Marias sätt att leva. Flera i hennes närhet har berättat att Maria var rädd och kände sig hotad av familjen.

– Jag hade inget emot hur hon levde, sa 17-åringen.

”Jag minns inte”

Advokat Elisabeth Massi Fritz ville bland annat veta varför han ringde sin familj i Irak fyra gånger på morddagen. Om de diskuterade Maria.

– Vad pratade ni om, ett av samtalen med din pappa varade i över en kvart? sa Massi Fritz.

– Jag minns inte, svarade 17-åringen åter.

Elisabeth Massi Fritz är av den bestämda uppfattningen att det handlar om ett hedersmord och hon gick till hårda angrepp mot såväl 17-åringen som hans mamma. De träffades på morddagen, efter ett längre uppehåll i kontakterna.

– Pratade ni då om Maria och om att hon levde ett dåligt liv?

De hade de absolut inte gjort enligt 17-åringen, som menar att han inte ens minns att han besökt sin mamma den dagen.

– Jag får dåliga vibbar när jag hör mamman. Jag anser att hon far med osanningar och vet betydligt mer om detta än vad hon berättar, säger Massi Fritz till Aftonbladet.

– I en bandad intervju som tidigare gjorts med Maria berättar hon själv om hur illa hon behandlats av sin mamma och Marias syster har berättat hur Maria misshandlats i hemmet.

”Älskat min dotter”

Massi Fritz fortsätter:

– Jag vill visa att familjen tyckte att Maria hade dåligt rykte och att motivet till gärningen beror på detta, att det handlar om ett hedersmord.

Marias mamma säger till Aftonbladet att det Maria och hennes syster sagt inte är sant.

– Jag har alltid älskat min dotter. De får tro vad de vill.

Mamman har tidigare varit anhållen misstänkt för stämpling till mord, men är nu avskriven. Marias pappa, som är bosatt i Irak, har polisen inte kunnat höra.

Åklagare Magnus Larsson har tidigare presenterat en mängd tekniska bevis mot 17-åringen, bland annat fingeravtryck på mordvapnet och bloddränkta kläder. Han menar också att 17-åringens agerande är anmärkningsvärt, bland annat eftersom han inte ringde SOS förrän 20 minuter efter att hans syster mördats