Nyheter

Isovaara petas: ”Får väl gå till Arbetsförmedlingen”

Av: 

Joachim Kerpner

Nivette Dawod

NYHETER

Riksdagsmannen Lars Isovaara (SD) polisanmäldes för en rasistattack mot en vakt i riksdagen.

Nu har han avgått som riksdagsledamot.

- Jag får väl gå till Arbetsförmedlingen som alla andra, säger han till SVT.

När SVT:s Västerbottensnytt fick tag i Isovaara efter avgången sade han:

- Sedan klockan elva i har jag klippt av allt som har med politiken att göra.

Lars Isovaara tror inte att han kan återgå till att bli egen företagare, utan säger att "det är möjligt att jag börjar arbeta ideellt i stället, kanske inom handikapprörelsen".

Sverigedemokraternas partitopp satt i krismöte hela förmiddagen efter att det framkommit att riksdagsmannen Lars Isovaaras väska inte alls stulits – utan hittats på en restaurang. Isovaara är också polisanmäld för en rasistattack mot en vakt i riksdagen samma kväll som väskan försvann.

Klockan 11 inledde partiledaren Jimmie Åkesson en presskonferens efter krismötet, där han sa att Lars Isovaara lämnar sina uppdrag för partiet och sin plats i riksdagen:

– Den situation han försatt sig själv och partiet i är så pass allvarliga att det inte är möjligt att han fortsättningsvis kan företräda partiet. Därför har han begärt entledigande som riksdagsledamot av Sveriges riksdag.

Lars Isovaara har själv uttalat sig om skandalen.

"Jag inser att mitt uppträdande gör det ohållbart att företräda partiet. Jag tar mitt ansvar för det inträffade och har därför begärt entledigande från mitt uppdrag som ledamot av Sveriges riksdag", säger Isovaara själv i ett skriftligt uttalande från SD.

Enligt pressmeddelandet kommer han inte att göra några ytterligare uttalanden i dag.

Vidhåller att han blivit bestulen

Åkesson beskrev också händelseutvecklingen:
– På morgonen i går fick partiets gruppledning information från riksdagsförvaltningen att Isovaara hade utsatts för rån eller stöld. Därefter har det varit en incident där han förlämpat en vakt i riksdagen. En tjänsteman kontrollerade då med restaurangen om det fanns en kvarglömd ryggsäck. Det gjorde det inte, så då såg vi inte anledning att ifrågasätta informationen, sa Åkesson och fortsatte:
– När vi nås av informationen att ryggsäcken har hittats på en annan restaurang, då förändras uppfattningen om händelsen radikalt. Vi har pratat med Isovaara på morgonen och han vidhåller att han uppfattar att han blivit bestulen och agerat känslomässigt.

"Allvarliga konsekvenser"

Redan under gårdagen fick partiledaren göra flera uttalanden om Isovaaras väskskandal.

Först konstaterade partitoppen att den näringspolitiske talesmannen hade blivit utsatt ”för en grov stöld av två okända personer med invandrarbakgrund”, och sedan – när väskan visade sig vara hittad, tvingades Åkesson till ett nytt uttalande:

– Om det är så att vi blivit vilseledda angående ­händelserna så måste det naturligtvis få allvarliga konsekvenser, sa han i går kväll.

Tidigt under torsdagsmorgonen tog man också tillbaka det första pressmeddelandet – och skrev ett nytt om att ”partiets bild av det inträffade har förändrats”.

– Trovärdigheten hos Lars Isovaara är minimal just nu, sa Jimmie Åkesson på presskonferensen i riksdagshuset.

Han fick också tuffa frågor om huruvida Lars Isovaara hade uttalat sig rasistiskt eller inte mot riksdagsvakten.

– Jag har inte läst polisens version av vad han sagt. Jag var inte där, jag kan inte svara på vad han har sagt, sa Jimmie Åkesson.

Tredje petningen på kort tid

Enligt partiledaren har Isovaara också meddelat att det finns personliga problem kopplade till hans hälsotillstånd.
– Att han hamnar i den här situationen och förolämpar en vakt får konsekvenser, sa Åkesson.

Petningen är den tredje för partiet på kort tid.

Nyligen sparkades Erik Almqvist, ekonomisk-politisk talesperson, och Kent Ekeroth, kriminalpolitisk talesperson, från sina uppdrag i partiet efter en uppmärksammad film som Expressen publicerade. På filmen skrek Almqvist rasistiska tillmälen medan Ekeroth filmade. Det gick även att se hur de båda, tillsammans med en partikamrat, beväpnade sig med järnrör.

Isovaara är dock den förste av de tre som också lämnar sin riksdagsplats.

Han kommer nu att ersättas i riksdagen av Östergötlands distriktsordförande Markus Wiechel, 24, som tidigare har dömts för förtal.

Polisen lade i går ner för­under­sökningen mot de tre SD-­politikerna, som anmälts för hets mot folkgrupp.

ANNONS

REA UPP TILL 70% hos Åhléns! Fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Tipsa | AftonbladetKULTUR: Grymt bra – för debatten
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter