Här slocknar storstan

Stormen Sandy dränkte New York i morse – vattnet forsar fram och minst 10 är döda

manhattan i mörker Träd och bilar flyter på avenyerna. Vattnet stiger på börsen och forsar in i tunnelbanan. Stormen Sandy har lamslagit New York och flera människor har mist livet. ”Stanna inne”, vädjar borgmästaren.
manhattan i mörker Träd och bilar flyter på avenyerna. Vattnet stiger på börsen och forsar in i tunnelbanan. Stormen Sandy har lamslagit New York och flera människor har mist livet. ”Stanna inne”, vädjar borgmästaren.

Vinden tjöt mellan skyskraporna på ett becksvart Manhattan där ­bilarna i natt flöt på avenyerna.

I spökstaden var sirenerna det enda ljuset i mörkret.

Längs avenyerna på nedre Manhattan flyter träden på de översvämmade gatorna. När Aftonbladet försöker ta sig ner till Battery Park där vattnet nått nya rekordnivåer flyter ett plåtskåp mitt i vägen vid korsningen Fulton Street och Pearl Street. Samtidigt kör en polisbil fram:

– Åk inte längre ned, det ser ut så här hela vägen, säger konstapeln vid 02-tiden. Då var Man­hattan helt nedsläckt ända upp till 40:e gatan.

Dog av kraschande träd

De som tidigare har varit nyfikna har insett Sandys kraft efter att fasaden slitits av ett fyrvåningshus i stadsdelen Chelsea, som i natt såg ut som ett dockhus. ­Ingen skadades där, men när ett träd föll i Queens skördade monsterstormen sitt första dödsoffer i New York.

En man i 30-årsåldern dog när trädet kraschade rakt in i hans hus, skriver New York Post.

Men under dagen var det många New York-bor som trotsade råden från borgmästare Bloomberg och inte lyssnades till president ­Barack Obamas varningar.

Aftonbladet träffade flera ny­fikna längs Hudsonfloden där sex båtar kastades fram och tillbaka. Vattnet täcker trottoaren och jobbar sig sakta ut mot tolfte avenyn i staden där 375 000 människor ­beordrats att lämna sina hem.

Nere vid Battery Park sköljer vågorna över strandpromenaden. Mitt i vattnet står Pierre Howers, som trots två tillsägelser av polisen inte vill sluta fotografera.

– Jag är nyfiken helt enkelt. Den här sortens orkan har inte kommit tidigare under min livstid. Jag vill inte missa den, säger han till ­Aftonbladet.

Tunnlar och broar stängda

Timmar senare ligger staden öde. Vinden tjuter mellan husen och de nedsläckta gatorna är tomma. Mellan skyskraporna är de ­enda ljus som syns från polisbilar, ambulanser och brandbilar.

Alla tunnlar och broar i New York stängdes i går medan Sandys stormvindar fortsatte att öka i styrka.

Övervakningsbilder visade hur vattnet under natten strömmade in i tunnelbanan. Är det saltvatten, som väntades stiga med upp till 3,3 meter över det normala, kan ­stadens nervsystem – tunnelbanan – stå stilla i månader framöver.

Och sent i natt rapporterade CNN att vattnet på golvet i New York-börsen stod nästan meterhögt.

Sent i natt bekräftades ytterligare minst fyra döda – bara i New York.

03.00 i natt rapporterades att strömmen gick på ett av stadens största sjukhus och patienterna skulle evakueras då nödgeneratorn inte gick i gång.

– Snälla, snälla, stanna inne, vädjade borgmästare Bloomberg på en direktsänd presskonferens tidigt i morse.

Publisert: