Försvann vid bar - mitt på förmiddagen

NYHETER

Elva ungdomar kidnappades av maskerade män vid en bar i Mexico City klockan 10 på förmiddagen.

Nu har en vecka gått och polisen saknar helt ledtrådar till mysteriet.

Det enda vittnet - en stammis på baren - har dessutom gått upp i rök.

Ungdomarna, sex män och fem kvinnor, sågs senast den 26 maj på en bar i ett populärt restaurangområde i Mexico City. Enligt det enda vittnet, som varit i kontakt med anhöriga, befann sig gruppen på en dygnet runt-öppen bar ett kvarter bort från den amerikanska ambassaden och ett stenkast från polisens huvudkontor.

Plötsligt bad barpersonalen dem att lämna lokalen. När de gick ut på gatan rusade maskerade män fram och tvingade in dem i olika bilar.

Ingen lösensumma begärd

En vecka har nu gått och polisen saknar helt ledtrådar. Kidnappningar förekommer då och då i andra delar av Mexiko men huvudstaden har hittills varit skonad från den typen av brottslighet. Ingen har heller begärt någon lösensumma och ungdomarna verkar heller inte varit kriminellt belastade, skriver Los Angeles Times.

De flesta av ungdomarna är i tjugoårsåldern, den yngsta bara 16 år. Alla bor i stadsdelen Tepito men bara några av dem känner varandra.

– Hur kan så många människor bara försvinna, mitt på ljusa dagen? Polisen säger att de inte har tagit dem. Har marken bara öppnat sig och slukat dem, säger Josefina Garcia, mamma till 19-åriga Said Sanchez Garcia.

Enda vittnet spårlöst borta

Enligt uppgifter i tidningen El Universal ska två av de saknade ha fäder som sitter i fängelse för narkotikahandel.

– Men om någon hade velat hämnas på familjen hade det gjort det för länge sedan. Det kan inte ha något att göra med det, säger en av mammorna till nyhetsbyrån AP

Det enda vittnet, en stammis på baren, lyckades fly upp på taket och kunde därifrån se hela händelseförloppet. Han har pratat med anhöriga till de försvunna ungdomarna och har även förhörts av de första poliserna som kom till platsen.

Nu är han däremot försvunnen.

– Vi vet var han heter, vi letar efter honom men har inte hittat honom i hans hem, säger åklagaren Edmundo Garrido till Los Angeles Times.

Samlade in övervakningsfilmer

Först i torsdags sökte polisen igenom baren "Bicentenario Restaurante-Bar" och samlade in filmer från sex videokameror. Under en presskonferens meddelade man däremot att det inte fanns "något nytt i ärendet".

Nu har tio av de anhöriga gått ut med namn och bild på de försvunna ungdomarna i förhoppning om att någon vet var de befinner sig.