Nyheter

Vägrade ge vård till asylsökande – sparkas

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

GÄVLE. De två ambulanssjuksköterskor som vägrade ta med en 16-årig asylsökande pojke som hoppat från andra våningen får sparken.

16-åringen hoppade i förtvivlan efter att ha fått sin asylansökan avslagen.

Nedanför stod räddningspersonal. En av de avskedade ambulanssköterskorna uttryckte sig också rasistiskt i stil med ”låt honom hoppa det ä’ ju bara en flyktingpojke”.

Pojken klarade fallet bra men var skakad.

När ambulanspersonalen vägrade ta med pojken till sjukhus fick en polispatrull köra dit honom.

”Allvarligt och förkastligt”

– Det som skett är så pass allvarligt och förkastligt ur patientsäkerhetssynpunkt att de berörda medarbetarna har underrättats om avsked. Nu är vi inne i en arbetsrättslig process och det är viktigt att vi hanterar situationen korrekt, säger Svante Lönnbark, landstingsdirektör i Gävleborg i ett pressmeddelande.

I slutet på februari fick ambulansen kännedom om att medarbetare från ambulansen stört räddningstjänst och polis vid en gemensam insats. Den 22 mars kom polisens händelserapport, som beskriver situationen mer utförligt.

Oprofessionellt

– Innehållet var mycket allvarligt. Samma dag tillsattes en utredning under ledning av landstingets säkerhetschef. Det innebär att ambulansen inte har utrett sig själv, säger landstingsdirektör Svante Lönnbark.

Utredningen visar nu att två ambulansmedarbetare uppträtt oprofessionellt.

Det handlar bland annat om brist i omhändertagande av patienten, en av dem har också stört polisen i deras arbete och fällt rasistiska yttranden.Händelsen ska nu anmälas till Socialstyrelsen.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: