Jämtin om S-kampen om vinsterna i välfärden

Carin Jämtin.

avPär Karlsson

NYHETER

Socialdemokraternas partiledning riskerar att köras över om vinster i välfärden på kongressen i början av april.

Partisekreteraren Carin Jämtin tror på en hård debatt i frågan.

– Men det är en enig partistyrelse som står bakom de förslag vi presenterat, säger hon.

Aftonbladet kunde i dag berätta att S-kongressen i Göteborg i början av april kan bli en konfliktfylld historia för Stefan Löfven och den övriga partiledningen. Hetaste frågan rör vinsterna i välfärden, som diskuterats flitigt i partiet under en längre tid. I höstas satte S-ledningen ned foten och meddelade att ett vinstförbud för välfärdsbolagen inte är aktuellt. I stället vill man begränsa vinstuttagen genom lagförändringar.

Många vill gå längre

Men samtidigt finns det många i partiet som vill gå ännu längre i kampen mot vinsterna - och flera lyfter fram LO:s förslag om "non-profit"-princip och speciella samhällsbolag som en bra lösning. Just nu pågår ett intensivt lobbyarbete bland de 350 ombuden som ska rösta på kongressen att ställa sig bakom en hårdare linje.

Partisekreteraren Carin Jämtin är dock inte orolig och poängterar att partiledningens linje har stöd av en enig partistyrelse.

– Jag tror det beror på att vi har lyckats hitta en väg framåt där vi beskriver den ilska som många rättmätigt känner. Många börjar se att det inte finns en lösning på detta, det är massa lagstiftningar, kvalitetsmätningar men också andra typer av åtgärder som behövs, säger hon.

"Kommer bli bra debatt"

Hon är dock beredd på en hård debatt.

– Den kommer bli bra, vilket visar att vi som parti vill något med våra kvalitetslagar för välfärden. Vi har tagit våra steg framåt hur vi vill skärpa användningen av skattemedel, medan regeringen inte gör någonting.

Nyligen avslöjade också Aftonbladet att SSU vill se hårdare skrivningar än partiledningen när det gäller ungdomsjobben. Linjen har också fått stöd från VU-ledamoten Lena Micko och hennes distrikt i Östergötland.

– Den viktigaste frågan är att få unga ut på arbetsmarknaden, det är vi överens om. Men sedan finns det en jättebra diskussion om olika vägar framåt. Debatten kommer vara både frejdig och kanske delvis lite hård på kongressen, men det kommer leda vår politik framåt, säger Carin Jämtin.

Mer miljö och utbildning

Hon lyfter också fram att antalet motioner som berör frågorna utbildning och miljö har ökat lavinartat.

– Där har det ökat med 50 procent sedan förra partikongressen och det tror jag att man kommer se och höra också.

S-kongressen arrangeras i Göteborg 3-7 april.

ARTIKELN HANDLAR OM