Billströms namn kvar i Bolagsverkets register

avPär Karlsson, Richard Aschberg

NYHETER

Här är dokumenten som avslöjar Tobias Billström

STÄMMER INTE Migrationsminister Tobias Billström (M) påstår själv att han avgått som ordförande i bostadsrättsföreningen – men det är inte sant.

Migrationsminister Tobias Billström kan göra ännu ett jätteklipp om hans lägenhet i Malmö ombildas.

Han bildade själv bostadsrättsföreningen – men har avgått som ordförande.

Migrationsminister Tobias Billström har gjort ett miljonklipp på sin ”övernattningslägenhet” i Stockholm. Aftonbladet kunde

i går avslöja att ministern köpte loss lägenheten för 2,8 miljoner kronor. En granne har nyligen sålt en lika stor lägenhet för 5,2 miljoner.

Ministern får varje månad 6 700 kronor i ersättning för dubbel bosättning eftersom han fortfarande är skriven i Malmö. Men hans fru och barn är skrivna i familjens bostad i Stockholm.

”Sitter inte med”

Tobias Billström har under flera år försökt omvandla även sin hyresrätt i Malmö till bostadsrätt. I mars 2004 startade han bostadsrättsförening i syfte att få ägarna att sälja huset. Billström var ordförande på stämman och skickade själv in pappren till Bolagsverket.

När Aftonbladet i förrgår frågade Billström om man vill ombilda fastigheten till bostadsrätter svarade han:

– Nej, det har jag inte hört något om.

Men du sitter ju själv med i styrelsen?

– Nej, det gör jag inte, det var länge sen jag lämnade den.

Men du står ju fortfarande registrerad i styrelsen?

– Nej det gör jag inte, det var länge sedan det försvann ur Bolagsverkets register, säger Tobias Billström.

Men det är inte sant.

Handläggaren Irene Hammarström på Bolagsverket uppger att Billström fortfarande sitter i styrelsen. Inga ändringar har registrerats.

I akten står Billström som ordförande och firmatecknare.

Svarar inte

Som statsråd är Tobias Billström skyldig att redogöra för sina engagemang utöver ministerollen. Där har han i sin redogörelse påstått att ordförandeskapet är ett tidigare engagemang.

Aftonbladet sökte i går Tobias Billström för ytterligare kommentarer, men han gick då inte att nå.

Aftonbladet har också sökt statsminister Fredrik Reinfeldt, för att fråga om det är rimligt att Billström gör miljonklipp på sin övernattningslägenhet i Stockholm.

Det vill statsministern inte svara på.

■ ■ Förtydligande: "Han har gått ur"

Tobias Billström hävdar att han sedan 2006 inte är med i styrelsen i bostadsrättsföreningen i Malmö. Han har också hävdat att han sedan länge är borttagen ur Bolagsverkets register. Men det är inte sant, han är alltjämt registrerad.

Trots det fortsätter Tobias Billström att hävda att han lämnat styrelsen.

– Bolagsverket har gamla uppgifter. Det har valts är ny styrelse, säger Tobias Billströms pressekreterare Linda Norberg.

Bolagsverkets Chefsjurist Per Nordström har nu tittat på föreningen och konstaterar att ingen sådan ändring har gjorts till bolagsverket.

Men han ger också Tobias Billström delvis rätt.

– Det är den styrelse som har valts på stämman som är den juridisk riktiga. Det är viktigt att den också registreras hos oss. I första hand är det föreningen som ska registrera ändringar men om det inte har skett kan Tobias Bilström själv kontakta oss för att avregistreras, säger Per Nordström.