Nyheter

BP: Norska oljan slut om åtta år

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

"Kan bli ett slag i ansiktet"

Oljeplattform i Norge.
Oljeplattform i Norge.

För tio år sedan var Norge världens sjätte största oljeproducent och det svarta guldet såg aldrig ut att vilja sina.

Men nu varnar BP för att den norska oljan är slut om drygt åtta år.

– Det här är helt klart en påminnelse om att oljan inte varar för evigt, säger den norska oljeanalytikern Thina Saltvedt.

För nionde året i rad sjunker den norska oljeproduktionen kraftigt. I fjol föll produktionen med 9,4 procent jämfört med året innan – mest av alla oljeproducerande länder.

Det visar oljebolaget BP:s årliga energirapport.

År 2001 var Norge världens sjätte största oljeproducent med 3,4 miljoner fat per dag, endast slaget av Saudiarabien, USA, Ryssland, Iran och Mexiko, skriver norska Dagens Näringsliv.

Slut om drygt åtta år

I dag har Norge halkat ner till plats 13 på listan. Produktionen är nere på 2,1 miljoner fat per dag.

Om utvecklingen fortsätter kommer det, enligt BP, bara att dröja drygt åtta år innan den allra sista norska oljedroppen kramas ur.

– Så snabbt tror jag inte att det kommer att gå, men det här är helt klart en påminnelse om att oljan inte varar för evigt, säger norska Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

För beroende

Hon tycker att norsk ekonomi har blivit för beroende av oljan sedan den hittades i slutet av 1960-talet.

– Vi måste hitta fler ben att stå på. På så sätt har vi halkat efter Sverige, som har haft många stora industrier och dessutom kommit längre än vi i arbetet med alternativa energikällor. Vi har haft vår olja, och en del fisk, säger Thina Saltvedt.

Betyder det här att Norge går med i EU snart?

– Haha, nej, det tror jag inte. Än så länge klarar vi oss rätt så bra. I och med att oljepriset har stigit så mycket ökar Norges oljeintäkter, trots att produktionen minskar. Men om både produktionen och priset minskar kan det bli tufft.

– Jag tror nog att norrmännen kan få sig en chock den dagen oljeintäkterna sjunker. Vi har levt gott på dem, och om vi måste lägga om livsstilen kan det nog bli ett slag i ansiktet för många, säger hon.

Letar ny olja

Men tro inte att Norge har gett upp hoppet om oljan. Landet letar ständigt efter nya oljefyndigheter och sätt att utvinna mer olja.

– I dag har vi en utvinnelsegrad som ligger runt 45 porcent , men med ny teknik skulle vi kunna få ut mer olja ur de källor vi redan har, säger Thina Saltvedt.

Dessutom kan landet nu börja leta efter olja i närheten av grannlandet Ryssland. Av rädsla för konflikter har Norge tidigare inte velat borra efter olja där, men i och med ländernas gränsavtal, som slöts i höstas efter 40 års förhandlingar, är det nu fritt fram.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: