”Vi är valets stora segrare”

avSofi Tagesson, TT

NYHETER

Samlingspartiet vann – men Sannfinländarna är de stora segrarna

Foto: AFP
Sannfinländarnas partiledare Timo Soini jublar över sina framgångar i valet.

När alla röster har räknats i Finland står det klart att den stora vinnaren i det finska valet är Timo Soini och hans  Sannfinländare.

Men allra störst är Samlingspartiet som får 44 mandat och därmed vinner valet.

Centern gör en brakförlust och tappar 16 mandat.

Det finska valets skräll blir det högerpopulistiska Sannfinländarna som landar på 39 mandat och 19 procent av rösterna, trots att vinnaren är Samlingspartiet.

– Vi är valets stora segrare. Jag är utomordentligt stolt över vårt parti, våra kandidater och vår ideologi, säger Sannfinländarnas partiledare Timo Soini till Hufvudstadsbladet.

Viss om att få en avgörande roll i finländsk politik framöver passade ledaren för Sannfinländarna, Timo Soini, på att kommentera EU:s räddningspaket till Portugal:

– Paketet som det ser ut – jag tror inte att det kommer att bestå, sade han till finska Yle.

Svenska Socialdemokraternas Håkan Juholt har i kväll kommentarat det finska valet i ett pressmeddelande: "Det är oroande att ett populistiskt parti som saknar bredd och samhällsansvar som Sannfinländarna har rönt en sådan stor valframgång."

70,4 procent av finländarna röstade

Valdeltagandet i Finland steg till 70,4 procent. Senast valdeltagandet överskred 70 procent var enligt nyhetsbyrån FNB 1995, då andelen var 71,9.

När 51,4 procent av rösterna räknats i Finland var Sannfinländarna största parti med 19 procent av rösterna, enligt Yles redovisning.

Centerns partiordförande, statsminister Mari Kiviniemi, var bedrövad direkt efter att förhandsrösterna släpptes. Centern ligger där på fjärde plats.

– Det här ser ut att bli en förlust, det måste ärligt erkännas, sade Kiviniemi till Yles nyheter.

Soini slår underifrån

Sedan Paavo Lipponens tid som Socialdemokraternas ledare på 1990-talet gäller att alla kan regera med alla. Ingen blockpolitik, inga enpartiregeringar. Statsvetaren och valforskaren Kimmo Grönlund vid Åbo Akademi har i förhandskommentarer till valet framhållit att bristen på tydliga regeringsalternativ kan ha varit ett problem särskilt för Socialdemokraterna (SDP), som uppfattas som ett maktparti ännu efter fyra år i opposition.

Konservativa Samlingspartiet och Centern har för sin del varit indragna i en bidragsskandal som bidragit till växande politikerförakt.

Det parti som dragit fördel av all detta är Sannfinländarna och partiledaren Timo Soini, som håller "de gamla partierna" ansvariga för allt de ogillar.

Mot stöd till krisländer

Soini har varit ledamot i EU-parlamentet sedan 2009 – och det är inte minst hans EU-kritiska hållning som kan antas ha vunnit gehör, när Finland nu förväntas ställa upp i eurozonens stabiliseringsfonder och räddningspaket för EU:s krisländer.