Svart facit för jul och nyår

avSimon Andrén

1 av 3 | Foto: OLA AXMAN
Saknar sin syster Sissi Johanssons bror Jorma Aspedike fick ett samtal från grannar som berättade att hans syster omkommit i en brand.

Dödsbränderna skördade ovanligt många liv under december.

Sissi Johansson från Mjölby var en av dem som omkom.

– Hon skulle fylla 50 år nu i januari, säger hennes bror.

Dagen efter lucia, den 14 december, började det plötsligt brinna i trähuskvarteren i Skänninge, norr om Mjölby. Grannar kunde snabbt lokalisera branden till den lägenhet där Sissi Johansson bodde.

Två grannar försökte ta sig in i bostaden för att rädda kvinnan. Men rökutvecklingen var för kraftig och de fick retirera - senare fördes de till lasarettet i Motala och fick vård för sina rökskador.

Grannarna berättade

Samtidigt fick Sissis bror Jorma Aspedike ett samtal från grannar som berättade vad som hänt.

– Vi åkte direkt till mamma och tog hand om henne. Vi förstod att detta skulle knäcka henne, säger Jorma Aspedike.

Sedan åkte han till brandplatsen och bevittnade räddningstjänstens släckningsarbete. Idag tre veckor senare är han besviken på de insatser samhället erbjudit hans familj.

– Vi har inte fått hjälp med någonting, ingen har kontaktat oss. Vi fick själva söka upp en präst för att prata om det som hänt.

Inte anlagd

I tisdags var polisteknikernas protokoll från brandplatsen klart, det visade att branden inte var anlagd och troligtvis orsakats av oaktsamhet. Samtidigt har brodern Jorma fullt upp med att ta hand om det praktiska. Eftersom systern inte var med i Svenska kyrkan tillhandahålls ingen präst till begravningen, som Jorma själv måste organisera.

– Jag är förbannad, och självklart ledsen för min syster. Men jag får bryta ihop senare, säger han.

Varje år inträffar mellan 30 000 och 40 000 bostadsbränder. 1 000 personer skadas och omkring 100 dör, enligt Brandskyddsföreningen.

”Kopplad till ålder”

– Över tid ser vi ingen minskning av dödsbränder, sedan 2006 har det i stället ökat. Vi kommer inte åt problemet med vårt nuvarande sätt att jobba, säger Anders Bergqvist, vd Brandskyddsföreningen.

– Risken är kopplad till ålder, från 50 år och uppåt ökar risken. Eftersom vi har en befolkningssituation då våra äldre blir fler så kommer vi se ytterligare en ökning.

Dödsbränder i jul och nyår

I småländska Hok dog tre unga människor efter en eldsvåda i ett flerfamiljshus. På julafton omkom en man på ett gruppboende i Hagfors. Och i början av januari dog två personer utanför Mölndal.

Här är jul- och nyårshelgens dödsbränder – en ovanligt mörk lista.

• 3 december 2010: En äldre man dör i en brand på Sandhamnsgatan, på Gärdet i Stockholm.

• 7 december: Tre personer, en 24-årig kvinna, en 25-årig kvinna och en 28-årig man, omkommer i en lägenhetsbrand i Hok, några mil söder om Jönköping.

• 11 december. En man omkommer i en lägenhetsbrand på Hermelinsgatan i Luleå. Personen påträffades av släktingar som skulle hälsa på.

• 12 december: En 40-årig småbarnspappa omkommer i en brand i en fritidsbostad vid Gällö utanför Östersund. Mannen är hemmahörande i Krokom.

• 13 december: En 20-årig man, ursprungligen från Kramfors, omkommer i en brand i en flerfamiljsbostad på Eriksbergsgatan i Härnösand.

• 14 december: En man dör i en brand i en lägenhet i Bjuv. Ytterligare en person, en kvinna, skadas i branden, men klarar sig utan allvarliga skador.

• 22 december: I en villa utanför Hässleholm hittas ett äldre par döda, troligtvis har paret dött på grund av rökförgiftning. I Hörby hittas en man död efter en villabrand.

•23 december: En person hittas död efter en brand i en villa utanför Rimbo. I Simrishamn omkommer en man, och en rökskadas, vid en brand i ett trevåningshus på Bruksgatan.

• 24 december: En äldre kvinna omkommer vid en brand i ett parhus utanför Svenljunga. En man dör när en brand bryter ut på gruppboendet Blinkenbergsgården i Hagfors.

• 25 december: En rullstolsburen kvinna avlider i en lägenhetsbrand i Helsingborg. Branden inträffade på femte våningen i ett bostadshus.

• 27 december: Vid en brand i ett flerbostadshus i Fittja i Botkyrka omkommer en man.

• 30 december: Natten till nyår dör en man i en brand i ett hus utanför Krokom. Polisen tror att det är den 60-årige man som bor i huset som omkommit.

• 31 december: Skådespelaren Per Oscarsson, 83, och hans hustru misstänks ha brunnit inne när deras bostads brändes ned till grunden utanför Skara.

• 2 januari 2011: En kolonistuga i Hälla-området i Västerås brinner och en person omkommer.

• 4 januari 2011: Under natten till tisdagen dör två personer när en villa eldhärjades i Inseros, utanför Mölndal.