Tv-eken räddad av trädkramare

Trafikkontoret fortfarande övertygade om fällning

Den må vara 1000 år gammal.

Den legendariska tv-eken ska ändå bort från Stockholms gator – om trafikkontoret får bestämma.

Hårda protester stoppade dock måndagens planerade trädfällning.

Huruvida eken har stått i 500 eller 1000 år är omöjligt att svara på.

Men Stockholms trafikkontor har beslutat att den omtalade tv-eken nu ska väck för gott.

– Vi måste göra det nu för att ingen ska råka illa ut. Den är angripen av svamp och har sådan röta att det är extremt farligt, säger Björn Embrén, trädspecialist vid trafikkontoret.

Fara för fordon

Sedan 2003 har de arbetat med att hitta en lösning då faran för att trädet eller grenar faller över vägen varit överhängande en längre tid. Men för ett par veckor sedan fattades det slutgiltiga beslutet om fällning.

Vid 08.30 skulle arbetet påbörjas, men då hade trädkramarna redan hunnit formera sig.

Eduardo Hornos Ledoux var en av de som under natten och dagen vaktat trädet.

– Trädet har ett sådant otroligt starkt symbolvärde och är äldre än hela staden. Vi känner att det nästan var som ett mord eller övergrepp, säger han till Aftonbladet.

Via Facebook hade han startat en av grupperna vars syfte varit att rädda eken på Oxenstiernsgatan vid tv-huset i Stockholm.

– Ingen kastade sten eller något sådant. Men det var känslomässigt, vanliga medborgare som var upprörda. Jag är glad att det nu i alla fall finns ett tillfälligt stopp.

Tillfälligt räddad

Ja, tv-eken räddades, om än tillfälligt, av demonstranterna. Trafikkontoret i Stockholm har beslutat att man ska ta in åsikt från ytterligare en expert innan det oåterkalleliga fällningen genomförs.

På torsdag kommer frågan att tas upp på ett stadsdelsnämndssammanträde på Östermalm.

Enligt trädexperten Bjrön Embrén är det dessvärre inte mycket som kan rädda tv-eken.

– Har man stått och sett svampangreppen så fattar man att det inte är bra. Min önskan och dröm är ju att den hamnar i Djurgården vid Kaknäs någonstans, och får bli en ekbiotop så den kan göra någon nytta resten av livet. Det finns ingen vits att ha ett trädlik eller nästan död ekstubbe stående där. Det är inte värdigt en ek av den klassen.

Publisert: