Svenskarna i rätten: Vi är oskyldiga!

avStaffan Lindberg, Sebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag fortsatte rättegången – för att skjutas upp

I dag fortsatte rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, i Etiopien.

Om de döms riskerar de livstidsfängelse.

– Vi är oskyldiga!, sa svenskarna.

Foto: Privat
Svenskarna anländer till rättegången.

Aftonbladets utsända reporter Staffan Lindberg och fotograf Jerker Ivarsson rapporterar direkt från förhandlingarna som i dag fortsatte i Lideta-domstolen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

Vid klockan 8.00 hade ett stort antal journalister, diplomater, samt de anhöriga till de åtalade svenskarna, samlats utanför rättssalen och väntade på att Martin Schibbye, 31, och Johan Persson, 29, skulle anlända i fångtransport från fängelset.

Vid halv nio-tiden inleddes rättegången.

Gick till motattack

Åklagaren började med att läsa upp åtalet mot svenskarna. Schibbye och Perssons advokat gick sedan till motattack och ifrågasatte hela åtalet.

– Hur kunde de hjälpt ONLF-gerillan? frågade advokaten.

Efter att hört både åklagare och advokater begärde domaren en paus vid 9.30-tiden – för att avgöra om åtalet kan slås fast eller om anklagelserna är för vaga mot svenskarna.

Men beskedet dystert – domaren avslog försvarets protester. Domaren avslog också försvarets önskan om att få se videofilmerna i svenskarnas datorer som använts som bevis mot svenskarna.

Men även där blev det nej.

"Vi är oskyldiga"

För första gången fick Martin Schibbye och Johan Persson chansen att prata själva i rätten.

– Vi gick in i ert land utan papper, det erkänner vi, sa Martin Schibbye.

– Däremot så är vi oskyldiga till alla andra anklagelser.

Aftonbladet fick även en kort pratstund med svenskarna under en en paus i rättegången.

– Vi känner oss starka, sa Martin Schibbye.

Domaren beslutade sedan att rättegången skulle återupptas den 1 november.

Hade inga advokater

Det var i tisdags som rättegången började. Men bara efter en dryg timme avslutades förhandlingarna och domaren beslutade att rättegången skulle fortsätta idag, torsdag.

Anledningen var att två gerillasoldater från Ogaden, som ska ha gripits samtidigt som svenskarna, inte hade några advokater.

Rätten hann aldrig gå in på själva anklagelserna mot svenskarna, utan ren formalia behandlades.

Dagens rättegången kan bli likartad. Man tror att enbart åtalet kommer att fastställas. Inga personer kommer att höras av domstolen.

– Efter det här kan rättegången antingen ta 2 månader eller 12 månader, säger Jens Odlander, Sveriges ambassadör till Aftonbladets reporter.

Stort stöd från omvärlden

Under tisdagen var den internationella närvaron stor i rättssalen. Runt 16 länder hade ambassadörer eller representanter på plats och ett stort antal svenska som lokala journalister bevakade rättegången.

Den amerikanska ambassadören Donald Booth sa att han kommit för att visa "solidaritet."

I dag är dock den internationella närvaron inte lika stor. Antalet diplomater är betydligt färre.

Martin Schibbye och Johan Persson är åtalade på tre punkter. För stöd och samröre med terrorister samt för att olovlig tagit sig in i Etiopien.

Anklagas för att hjälpa gerillan

Svenskarna har erkänt inresan, men nekar till de andra anklagelserna. Om de döms kan det innebära långa fängelsestraff på upp mot 40 år.

Svenskarna hade tagit sig in i Ogaden-provinsen med terrorstämplade ONLF- gerillan, för att granska företaget Lundin Petroleums oljeverksamhet i landet, när de greps.

Regimvänliga etiopiska tidningar har skrivit att svenskarna skulle hjälpa gerillan med bland annat PR, genom att "använda sina yrkeskunskaper". 

Publicerad: