Polisen: Hjälp oss hitta dem

NYHETER

Fem kvinnor spårlöst försvunna: Vi vet att fler vet vad som hänt

1 av 3
Marina Johansson, Helena Andersson, Annelie Ojonen, Sargonia Dankha och Yasmine Sassi är spårlöst försvunna. Nu vädjar polisen om allmänhetens hjälp.

De var mitt i livet när de plötsligt försvann, utan ett spår.

Fem unga kvinnor som alla befaras vara mördade.

Men deras kroppar har aldrig hittats – och gärningsmännen går fria.

Nu vädjar polisen om din hjälp för hitta mördarna.

De sa: ”Jag kommer snart” och ”Jag promenerar hem”.

Ett oansenligt ögonblick som blev det sista minnet av en älskad syster och vän.

”Snart” blev till timmar, timmar blev dagar och år.

Varje år anmäls fler än 7 000 personer försvunna.

De flesta kommer till rätta efter några dagar, men 25 till 30 personer om året kommer aldrig tillbaka. I rikskriminalens listor finns 1 178 spårlöst försvunna. De äldsta fallen är från 1950-talet.

Befaras vara mördade

Helena Andersson, Annelie Ojonen, Yasmine Sassi, Marina Johansson och Sargonia Dankha är fem kvinnor som en dag plötsligt bara var borta. De befaras alla vara mördade, men deras kroppar har aldrig gått att hitta.

Deras misstänkta mördare går fria.

I flera av fallen är utredarna i princip helt övertygade om vem som dödat dem. Men utan kroppen håller inte bevisen i domstolarna.

För familj och vänner till offren är det en plåga utan slut.

Har funnit vittne

Utredningarna är fortfarande öppna, men chanserna för ett genombrott minskar ju längre tiden går.

Ibland kommer ändå nya uppgifter och sätter fart på en utredning. Som i Linköping, där Sargonia Dankha försvann för 15 år sedan.

Nu har polisen ett vittne som sett den misstänkte gärningsmannen med ytterligare en person i samband med försvinnandet.

Ett spår som gett flera nya uppslag.

– Jag ger ju inte upp det här. Trots att det gått så lång tid så känner jag en viss optimism, säger Jan Staaf på polisen i Linköping.

Han uppmanar också allmänheten att kontakta polisen med information.

– Vi vet att det finns flera personer som vet vad som hänt. Vi vill att de hör av sig, säger han.

Kartlägger alla fall

Även polisprofessorn Leif GW Persson kan ge nytt hopp åt flera av fallen.

På order av rikspolischefen kartlägger han nu Sveriges samtliga ouppklarade fall av dödligt våld. Granskningen ska vara klar i slutet av mars, men enligt Leif GW Persson är det mycket omfattande arbetet bara i sin inledning.

– Jag är ganska säker på att vi kommer lösa betydligt fler fall än ett, säger Leif GW Persson.

MARINA JOHANSSON, 31

Foto: privat
Marina Johansson.

Försvann i Spekeröd, Stenungsunds kommun, den 28 juli 2010

Efter fem dagar utan ett livstecken vände sig Marina Johanssons mamma till polisen.

Sista iakttagelsen av Marina är när hon på förmiddagen den 28 juli lämnar huset i Spekeröd i sin gråa Hyundai Tucson.

Bilen hittas av en väktare en vecka senare, den 4 augusti, på pendelparkeringen Stora Höga utanför Stenungsund.

I en bankomat i närheten har någon gjort ett uttag på Marinas kort.

Några timmar efter att bilen hittats tas en 37-årig man in till förhör.

Mannen har varit sambo med Marina under flera år, men de hade nyligen separerat. Enligt obekräftade uppgifter ska de ha bråkat någon dag före försvinnandet. Polisen ska också ha säkrat flera sms mellan mannen och Marina som tyder på att de bråkat.

Efter ett kort förhör anhölls mannen och han häktades senare av Uddevalla tingsrätt skäligen misstänkt för mord.

Samtidigt påbörjades en intensiv jakt efter Marina Johans­sons kropp.

Likhundar sökte igenom gården men utan resultat.

Efter nio dygn tvingas åklagaren släppa mannen. Utan Marinas kropp finns inte tillräckligt med bevis.

Polisens misstanke är att mördaren har gömt kroppen någonstans i de vidsträckta naturområden som omgärdar Marinas hus.

– Vi jobbar vidare med ärendet men så länge vi ­inte hittar kroppen är det svårt. Vår prioritet är hitta kroppen och så fort snön smälter undan ska vi göra nya försök, säger Anders Sandholm på Länskriminalen i Västra Götaland.

HELENA ANDERSSON, 22

Helena Andersson.

Försvann i Mariestad den 14 juni 1992

Efter utekvällen på Stadshotellet i Mariestad promenerade Helena Anders­son hem genom sommarnatten.

Klockan var två hälsar hon på några killkompisar utanför diskoteket. Sedan sneddar hon över torget på väg mot föräldrahemmet.

Vid halv tre på natten hör en kvinna som är ute med sin hund hur en kvinna skriker och gråter vid en skogsdunge i området Ekudden, inte långt från Helenas hem.

Dagen efter, på söndagskvällen, kommer hennes föräldrar tillbaka från sommarstugan. Då sitter Helenas syster på trappen och gråter. Helena kom aldrig hem från festkvällen.

Polisen började leta och hittade ganska snart Helenas skor i en skogsdunge. Även hennes två silverringar hittas och på marken finns spår efter en bil.

Det är också sista ledtråden till Helenas mystiska försvinnande – och nu 18 år senare vet polisen inte så mycket mer. De har haft flera teorier om misstänkta gärningsmän, men saknar bevis och ingen kropp har ännu hittats.

Enligt kriminologen Leif GW Persson missköttes utredningen kraftigt i inledningsskedet. Det kan ha lett till att gärningsmannen gått fri. Fallet är nu ett av många som Leif GW Persson ska granska på uppdrag av rikspolischefen.

Polisen i Mariestad hoppas fortfarande att fallet kan få en lösning.

– Gärningsmannen kanske redan finns någonstans i materialet, säger Per Jenvén på länskriminalen i Skövde som nu utreder fallet.

ANNELIE OJONEN, 24

Foto: privat
Annelie Ojonen.

Försvann på Öland 18 september 1997

Annelie strålade av glädje den sista kvällen. Hon satt och väntade vid köksbordet hemma hos ­sina föräldrar på Öland. När mamma Ingrid kom hem berättade hon den glada nyheten.

Efter fem månader av försök hade hon äntligen lyckats bli gravid. Hela familjen var överlycklig och särskilt lillasyster Lena.

De pratade om framtiden och om barnet som skulle födas i maj. Sedan åkte Annelie hem till bostaden i Algutsrum –?och försvann spårlöst.

Hennes pojkvän anmälde henne försvunnen dagen efter. Polis och hundratals frivilliga sökte igenom området runt hennes bostad, men fann inga spår.

Ganska snart tror polisen att hon utsatts för ett brott. Misstankarna faller på hennes pojkvän som lämnar flera motstridiga uppgifter.

Sista spåret är Annelies bil som står slarvigt parkerad på ­garageuppfarten. Den har repor i lacken och en del av en baklykta är trasig. I plåten sitter också en del av ett gångjärn från en grind vid infarten.

Polisens analys visar att Annelie med stor sannolikhet låg i baga­geutrymmet på bilen när den repades.

– En rekonstruktion visade att om man lade motsvarande Annelies vikt i bagaget kom skadan i exakt i rätt höjd. Ett vittne har också hört ett metalliskt ljud ­under natten och vi tror ju att det var då som bilen backade ur gara­get, säger Stig Svensson, pensionerad kriminalkommissarie som höll i utredningen under många år.

En glasbit från baklyktan hitta­des på en öde plats ute på Alvar­et några kilometer från bostaden. Området finkammades men inga spår efter Annelies kropp återfanns.

En bit från hemmet, vid en skjutbana, hittades ett mystiskt handavtryck och ett meddelande var ritat i sanden: ”Help me” stod det.

Sent på kvällen dagen efter försvinnandet såg en bilist hur en bil stod parkerad på Ölandsbron i riktning mot Kalmar. Vittnet såg hur en person rörde sig utanför bilen. En av polisens teorier är att det kan ha varit mördaren som gjorde sig av med Annelies kropp.

Annelies pojkvän satt häktad misstänkt för mord i flera månader, men släpptes i brist på bevis.

YASMINE SASSI, 19

Yasmine Sassi.

Försvann i Huddinge den 7 februari 2007

Det var en hektisk dag för Yasmine. Hon målade om hemma i flickrummet, städade och tvättade. Några månader tidigare hade hon gift sig i Marocko och hennes make skulle äntligen få flytta till Sverige. De var mycket förälskade enligt familjen och dagen efter skulle han landa i Stockholm.

Under kvällen springer Yasmine fram och tillbaka mellan lägenheten på Terapivägen i Huddinge och tvättstugan som ligger i ett hus på gården.

Strax före tio gick hon in i hissen med sin lillasyster för att åka upp till lägenheten på elfte våningen.

När dörrarna är på väg att stängas går hon ur hissen. Hon säger till sin lillasyster att hon kommer strax.

Men hon kommer aldrig tillbaka, hon försvinner spårlöst.

– Sista livstecknet är att hon ringde till sin man i Marocko. Det stämmer i ­tiden med när hon gick ut, säger Elisabeth Klemetti vid polisen i Södertörn.

I morgon har det gått fyra år sedan Yasmine försvann och polisen utgår från att hon mördats. Men gården utanför huset på Terapivägen var full med liv och rörelse, många skulle ha märkt om hon rövats bort. Därför tror polisen att hon frivilligt följt med eller gått för att möta någon person.

– Vi har följt upp alla hennes kontakter men vi har ingen aning om vart hon går då, eller om hon sätter sig i någons bil, säger Elisabeth Klemetti.

SARGONIA DANKHA, 21

Sargonia Dankha.

Försvann i Linköping den 13 november 1995

Hon sågs promenera över trädgårdstorget i Linköping i riktning mot sin tidigare pojkväns bostad.

Nästa spår efter Sargonia är några hårstrån och blodsdroppar i bagageutrymmet på mannens bil. Polisen misstänker att hon styckades i ett restau­rangkök och att kroppen slängdes på en soptipp.

Sargonia hade precis fått sin egen lägenhet, men ex-pojkvännen, dömd för våldtäkt och olaga hot, hade svårt att acceptera att hon gick vidare. Han förföljde och trakasserade henne. Tingsrätten hade redan bokat en tid för rättegång för ett av många ofredanden.

Under helgen före försvinnandet blev mannen återigen hotfull. Enligt Sargonias familj ska han då ha sagt: ”Jag kan gömma henne så att ni aldrig får se henne igen.”

Mannen som då var i 45-årsåldern häktades efter några dagar misstänkt för mord, men bevisen var för tunna och han släpptes av tingsrätten.

Direkt efter det lämnade mannen Sverige och åkte till sitt hemland i södra Europa.

Polisutredningen är fortfarande aktiv och utredaren Jan Staaf i Lin­köping är övertygad om att en dag hitta det sista beviset för att få mördaren fälld.

– Vi har ett vittne, som har sett den personen som vi har misstankar emot, färdas i en bil tillsammans med ytterligare en person. Och vi tror att den här personen har hjälpt till att forsla bort kroppen, säger Jan Staaf.

Han ber också om hjälp från allmänheten.

– Vi vet att det finns flera personer som vet vad som har hänt. Vi vill att de hör av sig, anonymt om det vill. Så att vi kan lösa det här brottet och att Sargonias familj kan få ett slut, säger Jan Staaf.